Evo zašto vam komarci sisaju krv!

Čini se da je čovek sam sebi jedini prirodni neprijatelj. Istina, druge životinje nam ili služe ili nam ne prilaze, ali ima jedna vrsta koja se specijalizovala baš za lov na ljude. To su komarci!

  • 1

Krvožedne ženke komaraca insekti su koji predstavljaju najveće prenosioce zaraze među ljudima. Ono što je interesantno je to da neke vrste vole da ujedaju baš nas ljude. Evo zašto je to tako:

Na primer, domaća varijanta komarca koji prenosi žutu groznicu (Aedes Aegypti), specijalizovao se za lov na ljude i prilagodio životu među njima. Ova vrsta je počela da se razmnožava u zatvorenom prostoru, u rezervoarima čiste vode, za razliku od njihovih predaka koji se razmnožavaju napolju i više vole da sisaju krv životinja.

Kako da se resite komaraca

Istraživači su uspeli da otkriju genetsku promenu koja je ove komarce preusmerila sa životinja na ljude. Radi se o genu Or4, koji je komarce koji ga imaju učinio osetljivijim na ljudske mirise. Naime, komarci imaju antenu, koja predstavlja ekvivalent našem nosu, preko koje osete isparenja ljudskog, ili životinjskog, tela. Na taj način oni uspevaju da detektuju svoj plen.

Isparenja ljudskog tela, za razliku od životinjskog, sadrže enzim sulkatol, a domaći komarci su svoje antene naštelovali baš prema ovom jedinjenju.

Naučnici su vršili brojne eksperimente u kojima su komarce izlagali ljudskim i životinjskim mirisima, konkretno mirisima morskih prasića. Domaći komarci su jako retko birali miris morskih prasića, dok su njihovi preci jako retko birali miris ljudi, što dokazuje tezu da su se domaći komarci prilagodili lovu na ljude.

Detaljnija istraživanja pokazala su da se radi o pomenutom genu Or4 i enzimu sulkatolu.

- Komarci su razvili ljubav za miris ljudskog tela tako što su promenili način funkcionisanja svojih antena, preselili se u zatvoren prostor i počeli da se razmnožavaju u čistoj vodi. Što više znamo o genima koji pomažu komarcima da nas lociraju, lakše možemo da se odbranimo od njih – poručuju istraživači sa Rokfeler univerziteta.

(Telegraf.rs / IFLS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušan Petrov

    15. novembar 2014 | 18:20

    Da mi njih sada kad znamo genetiku naštelujemo same na sebe pa nek se bodu medjusobno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA