SHVATITE OVO OZBILJNO: Nesanica može da vas ubije!

Svakom se dešava da ponekad uveče ne može da zaspi, jer vrti kojekakve misli po glavi, ili da se budi tokom noći. Međutim, ako se stanje prolongira, nedovoljno sna može da bude veoma opasno po zdravlje

  • 2

Dugotrajan nedostatak sna mogao bi da vas otera prerano u grob. To je zaključak četrdesetogodišnje studije koja je pratila dugoročne efekte neprospavanih noći.

Trajna insomnija, koja traje šest ili duže godina, povezana je sa 58 odsto većim rizikom od smrti, otkrili su naučnici sa Univerziteta u Arizoni. Stvar je u tome što dugotrajna nesanica dovodi do upalnih procesa u telu, a zatim i hroničnih bolesti kao što su dijabetes, gojaznost, karcinom, demencija i depresija.

Inače, nesanica je veoma čest zdravstveni problem, a s njim se susreću ljudi kojima teško uspeva da uopšte utonu u san, a potom se lako probude i ne mogu posle opet da zaspu ili se prerano bude. Hronična insomnija označava probleme sa spavanjem barem tri puta nedeljno tokom minimalno tri meseca.

Zato, ako se već duže vreme mučite sa spavanjem, a još niste potražili stručnu pomoć, možda je pravi trenutak da to uradite.

(Telegraf.rs / Medical XPress)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luke

    9. decembar 2014 | 13:19

    Nema sanse da odem kod lekara. Od lekarstva mi igra srce narednih 72 sata. To su losi biznisi i moraju propasti. Ti ne zainteresovani radnici nasih bolnica moraju otici na biro a oni koji hoce da se bave lekarstvom neka rade privatno. Nemam ja nista protiv nikog licno ali radije cu dati sve pare za svoje i zdravlje mojih bliznjih nego da umremo od obicnih bolesti lececi se u drzavnim bolnicama.

  • Nađa Petrov

    13. jul 2016 | 08:21

    Imam 15 godina i vec dve godine ne mogu da zaspim barem 4 puta nedeljno. Ima noci kada ne spavam uopste i budna sam CELU noc. Probala sam neke lekove ali nisu bili veoma uspesni. Lezem u 11 (najkasnije) i ne gledam TV i nisam na telefonu bar sat i po pre spavanja. Stvarno vise ne znam sta da radim,posle ovog teksta veoma sam se uplasila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA