KOZMETIKA UBIJA: Ovo su svi otrovni sastojci za koje niste znali!

Mnoge žene svakodnevno koriste šminku i razne druge kozmetičke preparate i ne znajući da na taj način u telo ulaze opasne hemikalije koje mogu izazvati probleme s kožom, glavobolju, pa čak i neplodnost

  • 6

Šminka obiluje hemikalijama koje produžavaju njihov vek trajanja, čuvaju boje i sprečavaju da se sljušte s kože. Stručnjaci upozoravaju da su te hemikalije opasne za zdravlje jer već i kratkotrajna izloženost može povećati rizik od bolesti srca, izazvati umor, gubitak pamćenja, probleme s kožom, pa čak i rak.

Svakodnevno korišćenje šminke dodatno povećava rizik od navedenih bolesti jer se štetne supstance talože u organizmu, tvrde lekari. Evo koje su to hemikalije:

Ftalati

Ovi naftni derivati koriste se u proizvodnji parfema, karmina, lakova za nokte i kosu i kozmetičkih preparata na kojima piše "fragrance" ili "parfum". Ftalati ulaze u krvotok i oponašaju ženski hormon estrogen remeteći hormonalnu ravnotežu. Oni mogu navesti telo da smanji ili pojača proizvodnju određenih hormona. Tako kod muškaraca smanjuju nivo testosterona što uzrokuje probleme sa plodnošću. Oni pospešuju ulazak u menopauzu. Žene koje su u krvi imale višu koncentraciju opasnih ftalata ušle su u menopauzu 2,3 godine pre drugih. Takođe, povezuju se sa povećanim rizikom od raka dojke, dijabetesa, gojaznosti i neplodnosti.

Parabeni

Parabeni se u koriste kao konzervansi i sprečavaju nastanak bakterija i gljivica u kozmetičkim proizvodima. Međutim, problem je u tome što baš kao i ftalati oponašaju estrogen i pospešuju rast ćelija tumora tako što menjaju gene. Posebnu pažnju treba obratiti na parabene poput metilparabena, etilparabena i izobutilparabena koji dospevaju direktno u krvotok, a nalaze se u dezodoransima, hidratantnim kremama i drugim kozmetičkim preparatima.

Formaldehid

Opasna i kancerogena supstanca, formaldehid, štiti od bakterija i ima ulogu antiseptika u šamponima, regeneratorima, kremama, penama za brijanje, gelu za kosu i mleku za čišćenje kože. Pojavljuje se i pod drugim imenima kao što je imidazolidinil ureja, formalin i formalit. Ovo jedinjenje iritira disajne puteve, može pospešiti nastanak astme, a odgovoran je i za alergijske reakcije na koži, vrtoglavicu, glavobolju i probleme s očima.

OPREZ: Od ovakve šminke i kozmetike možete da dobijete rak!

Dibutil ftalat

Hemikalija dibutil ftalat (DBP) koja je sastavni deo lakova za nokte i sprečava ljuštenje, kancerogena je i povezuje se s neplodnošću kod muškaraca i malformacijama fetusa. Evropska komisija zabranila je njegovu upotrebu 2004. godine, ali u SAD-u se još uvek koristi. Ulazi direktno u krvotok, a stručnjaci tvrde da je inhalacija njegovoh isparenja još opasnija.

Sulfati

Sulfati su sastavni deo šampona, tonika za čišćenje lica i gelova za tuširanje. Najčešće sadrže 1,4-dioksane koji imaju kancerogena svojstva i uklanjaju prirodnu masnoću s kože zbog čega ona nakon pranja deluje isušeno i zateže. Najčešće uzrokuju iritaciju kože i očiju.

Toluen

Toluen se dobija destilacijom benzina ili suvom destilacijom kamenog uglja i koristi se u proizvodnji lakova i boja za kosu. On zgušnjava boju i produžava njen vek trajanja. Može da izazove probleme s disanjem i imunitetom, mučninu i rak, a u trudnoći se povezuje s problemima u razvoju.

Mineralna ulja

Mineralna ulja naftni su derivati koji se koriste u hidratantnim kremama, regeneratorima, parfemima, balzamima za usne i senkama za oči. Odlično zadržavaju vlagu i mogu previše navlažiti kožu zbog čega se lice brzo isušuje ako se ne namaže kremom. Time se stvara svojevrsna zavisnost od ovakvih krema.

Propilen glikol ili polietilen glikol

Naftni derivati među kojima su propilen glikol ili polietilen glikol sastavni su deo dezodoransa, losiona posle brijanja, gela za kosu, šampona i krema. Oni, baš kao i mineralna ulja, pomažu u boljem zadržavanju vlage u koži, ali sprečavaju razvoj novih ćelija kože. Oni iritiraju kožu i kancerogeni su, a polietilen glikol koristi se i u izradi antifriza.

Butil hidroksi anisol (BHA)

Butil hidroksi anisol (BHA) je baš kao i dibutil ftalat zabranjen u Evropi, ali zato se još uvek koristi u SAD-u. On ulazi direktno u krvotok i menja endokrini sistem, a sastavni je deo maskare, korektora, rumenila i sjaja za usne.

1,4-Dioksan

Nusprodukt sulfata 1,4-dioksane sastavni je deo šampona i pena za kupanje, ali najčešće nije naveden na deklaracijama. Kancerogen je i uzrokuje probleme sa kožom, rak i malformacije deteta.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raca

    16. decembar 2014 | 23:02

    Sto ne zabrane prodaju? Da li mi treba za svaku stvar koju kupimo da sumnjamo da li je stetna. Valjda treba da se prodaje samo ono sto je verifikovano i odobreno. Inspekcijo nasa mila zatvaraj radnje da ne poumiremo. Ionako nas ne mako ostalo.

  • Milovići

    16. decembar 2014 | 22:42

    Pa šta se čeka zabraniti to sve i nekupati se nebrijati se....

  • Maja

    16. decembar 2014 | 23:49

    Uzimati decju kozmetiku koja ne sadrzi parabene I sl.umesto karmina grozdjanu mast ili labelo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA