IZNENADIĆETE SE KAD VIDITE REZULTAT: Ispitivali su decu vernika i ateista

Iako nas sve religije uče ljubavi i toleranciji, deca iz nereligioznih porodica pokazala su više ljubaznosti i tolerancije nego deca iz religioznih porodica, otkrilo je istraživanje

  • 20

Studija objavljena u časopisu “Current Biology” pokazala je da su deca iz religioznih porodica znatno manje velikodušna od dece koja dolaze iz nereligioznih porodica. Ironično, studija pokazuje i da istovremeno većina religioznih roditelja tvrde da njihova deca pokazuju više empatije i razumevanja za unesrećene ljude nego li njihovi nereligiozni vršnjaci.

ISLAM, HRIŠĆANSTVO I JUDAIZAM SU JEDNO ISTO: Kratka priča koja će vam zauvek promeniti život (FOTO)

Što duže deca žive u izrazito religioznom okruženju, to je veći jaz u odnosu na njihove vršnjake koji ne žive u takvim porodicama.

Na primer, deca iz nereligioznih porodica biće ljubaznija i otvorenija prema strancima. To su naučnici saznali, između ostalog, igrom u kojoj deci daju određeni broj nalepnica koje je trebalo da podele sa nepoznatim vršnjakom iz iste škole i slične etničke grupe (da bi se eliminisale eventualne druge predrasude). Osim toga, religiozna deca bila su više sklona osuđivanju postupaka drugih, pa su shodno tome sklonija kažnjavanju nego dece iz "sekularnih" domova, navodi studija.

 

Istraživanje je sprovedeno na približno 1170 dece iz SAD-a, Kanade, Jordana, Turske, Južnoafričke Republike i Kine. Većina dece, starosti između 5 i 12 godina, potiče iz hrišćanskih, muslimanskih ili nereligioznih porodica, dok je mali broj njih iz jevrejskih, budističkih, hinduističkih i agnostičkih domaćinstava. Inače, 84 odsto svetske populacije, dakle 5.8 milijardi ljudi, smatra se religioznima.

Ostavite komentar i podelite s drugima svoje mišljenje o ovoj temi. Da li mislite da bi decu trebalo vaspitavati u duhu religije i zašto?

(Telegraf.rs / JL)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luna

    7. novembar 2015 | 14:23

    Religija je sretstvo za zaglupjivanje naroda.

  • mili

    7. novembar 2015 | 19:27

    Religija nema nikakve veze s Bogom. Religija uci to smes to nesmes a to trebas. A Bog ne zeli dela. On zeli nas. Imati licni odnos s Bogom je nesto sto se protivi religiji. Religija to ne uci. Religija je kad se trudis biti dobar. A vera je kad znas da te tvoj Otac Bog voli takvog kakav jesi.

  • Naucnik

    8. novembar 2015 | 14:23

    Kao profesor na fakultetu u Australiji mogu samo da se nasmejem na njihove rezultate a i svima onlima koji veruju sve sto naucnici objave, pogotovo stvari koje izadju u medije. Njihovi test-subjekti su kao papazjanija, malo hriscana, malo hindu, malo hare krisna i to im je test grupa za religioznu decu? Samo se traze nacini da se kompromituje religija, te takozvane naucnike treba da je sramota. Takodje pre nego sto odlicite da li da verujte naucnom radu ispitjte ko su my sponzori.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA