≫ 

Ovo je JEDINA stvar bez koje NE SMETE da krenete na letovanje! Inače, sve može da vam propadne

Nije važno da li ćete ovog leta ići na more, planinu, selo ili ćete samo do bazena ili plaža u svom kraju. Gde god da idete, nadamo se da ćete se lepo provesti. No, imajte na umu da uvek postoji opasnost da vam se dogodi nešto što će vam pokvariti odmor, a mi vam donosimo rešenje kako da to sprečite

  • 5

Ne znamo šta ste isplanirali da radite za godišnji odmor, niti gde ćete da putujete, ali ono što je najvažnije jeste to da ne smete da dozvolite da vama i vašoj porodici omiljena aktivnost presedne. Nažalost, statistike pokazuju da u proseku skoro svaka osoba na godišnjem odmoru provede prosečno dva i po dana bolesna ili prikovana za krevet.

Najčešći problemi, koje ste sigurno i vi barem jednom iskusili, jesu – muke sa stomakom. Zbog promene sredine, odnosno nemogućnosti da se opuste u kupatilu koje nije njihovo, mnogi na putovanju dobiju zatvor. Ipak, najčešće tegobe koje ljudima upropaste letovanje su povraćanja i prolivi.

Zbog različitog sastava vode, hrane i čitavog eko-sistema, dobar deo turista iskusiće probleme sa dijarejom. Uzrok su mikroorganizmi na koje nismo naviknuti i higijenski uslovi lošiji ili naprosto drugačiji od onih koje imamo kod kuće.

Važno je napomenuti i to da se hrana leti brže kvari, a i da neki nesavesni ugostitelji mogu da vam podvale obrok koji nije bakteriološki ispravan, što znači možete da zakačite salmonelu ili neku drugu bakterijsku stomačnu infekciju.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ohmega1982/-Marcus-, Flickr/.::RMT::. ,SXC.hu/LotusHead Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ohmega1982/-Marcus-, Flickr/.::RMT::. ,SXC.hu/LotusHead

Ako na sve to, u mestu u kojem ste počne da hara neki stomačni virus, jasno vam je da ćete barem pet od deset dana svog teškim radom zarađenog letovanja provesti na i nad WC-šoljom. A te dane vam niko neće refundirati.

Srećom, većina ovih problema se može sprečiti, a u slučaju da i dođe do neželjenih simptoma, bolest se može brže izlečiti – ali samo pod uslovom da znate za ovaj trik.

Pretpostavljamo da ste već hiljadu puta čuli za probitike – takozvane dobre bakterije koje regulišu crevnu floru i vraćaju metabolizam u normalu.

Ali, u čemu je fora s tim malim belim kapsulama? Što su nam one toliko neophodne, posebno kad smo na letovanju?

Foto: Promo Foto: Promo

Dok ovo čitate, u vašim crevima vodi se pravi rat između dobrih i loših bakterija. I tako je svaki dan i tokom celog života. Srećom, većina bakterija u vašem digestivnom traktu je korisna i dobra, neophodna za život, pa ih još nazivamo probiotskim (pro – za, bios – život, grčki).

To je moćna armija koja se uspešno suprotstavlja štetnim mikroorganizmima (patogene bakterije, virusi i gljivice) podizanjem zaštitne barijere i dodatnim jačanjem prirodnog imuniteta.

Dokle god probiotske bakterije odnose pobedu, mi se osećamo dobro. Onog trenutka kada se ravnoteža poremeti i kada loše bakterije nadvladaju, dolazi do pojave oboljenja. Ova ravnoteža se menja prilikom putovanja i promena životnih navika.

Foto-ilustracija: Foter/AJC1 Foto-ilustracija: Foter/AJC1

Tada se najčešće javljaju stomačne tegobe kao što su mučnina, osećaj nadutosti, grčevi i bol u stomaku), često praćeni pojavom proliva. Putnički proliv se javlja kod gotovo polovine putnika. A moraćete priznati da ne postoji ništa gore nego kada dugo očekivani godišnji odmor provedemo na WC šolji umesto na plaži.

Pre odlaska na godišnji odmor svako bi trebalo da ojača sistem za varenje. Da bi se sprečila pojava proliva i drugih stomačnih tegoba, najbolje i najefikasnije rešenje jeste dodatni unos probiotskih bakterija.

Već dve-tri nedelje pre putovanja trebalo bi da krenete da unosite probiotske preparate, koji će pomoći uspostavljanju normalne crevne flore.

Probiotic proizvodi, Ivančić i sinovi, Hemofarm

“Probiotic” kompanije Ivančić i sinovi pokazao se kao preparat u koji stručna javnost i potrošači imaju najviše poverenja već 13 godina unazad. To poverenje je opravdano jer “probiotic” u svom sastavu sadrži pažljivo birane sojeve probiotskih bakterija u količini koja je dovoljna da spreči nastanak zdravstvenih problema, uz komforno doziranje od 1 kapsule dnevno.

Preporučuje se preventivna primena barem 5 dana pred planirani put i sve vreme na putovanju. Svi sojevi koji ulaze u sastav Probiotic kapsula podležu rigoroznim kontrolama kvaliteta i zaštićeni su u Pasterovom institutu u Parizu.

Foto: Promo Foto: Promo

Puno je probiotika danas, ali je samo jedan pravi i originalni – Probiotic kompanije Ivančić i sinovi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA