Ako ovo radite dok jedete, ne gine vam zatvor

I vrapci na grani usvojili su savet da je dnevno neophodno popiti minimum osam čaša vode, ali postoji jedna situacija u kojoj čaša vode ne sme da vam bude pri ruci

  • 4

Ispijanje vode neposredno pre jela i tokom obeda navika je koju imaju mnogi. Nova saznanja upućuju na to da pijenje vode tokom jela čini više štete nego koristi. A istina je da vodu ne biste smeli da pijete pola sata pre i sat vremena posle jela.

Mesec dana sam jela normalno, a PILA SAMO VODU! Evo šta se dogodilo s mojim telom

Čim ustanete zdravo je popiti čašu vode. Ali, NE ovakve!

Zašto vodu nije dobro piti tokom jela? Nutricionistica Robin Joukilis u svojoj knjizi "Go With Your Gut" tvrdi da ta navika šteti probavi i apsorpciji hranljivih materija u organizmu.

On preporučuje da se voda ne pije pola sata pre i sat vremena posle jela. Ako baš morate da pijete vodu tokom jela kako biste lakše progutali hranu, uzimajte male gutljaje. U suprotnom, ako popijete tokom jela veću količinu vode odjednom, može doći do razređivanja rezervi hlorovodonične kiseline u želucu koja je ključna za pravilnu razgradnju hrane.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Pijenje vode tokom jela može učiniti više štete nego koristi. Prevelika količina tečnosti tokom jela može uzrokovati nadutost, probleme sa varenjem i sprečiti pravilnu apsorpciju hranljivih materija - potvrđuje nutricionistkinja Ali Miler.

Idealan pH u želucu, dodaje Milerova, jeste od 1 do 2, i takav nivo kiselosti pomaže razgradnju belančevina, podstiče otpuštanje probavnih enzima, pomaže u apsorpciji vitamina poput B12, te u pretvaranju hrane u rastvor, a to olakšava probavu. Kada pijete vodu tokom jela, ceo taj proces se usporava i tada dolazi do nadutosti i loše probave.

Foto: Tumblr.com Foto: Tumblr.com

Kada je onda najbolje piti vodu? Za zdravu probavu tokom jela popijte najviše dva decilitra voda (u malim gutljajima). Tokom ostatka dana vodu pijte između obroka, to će vam pomoći da oterate lažnu glad koju osećate kada ste zapravo dehidrirani.

Ako želite da učinite još više dobrog za svoju probavu, usvojite i ove navike:

- više žvaćite hranu, idealno svaki zalogaj 32 puta

- jedite kada ste opušteni

- konzumirajte više gorkih (npr. senf) i kiselih namirnica (npr. sirće).

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Te navike stimulišu žuč i protok enzima i tako stvaraju idealne uslove za razgradnju hrane i maksimalnu apsorpciju hranljivih materija - ističe Milerova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljudmila

    15. decembar 2016 | 14:45

    Uz rucak pijem malu casu vina, nekad crnog, a ponekad belog, cistog, bez vode. Prija mi, nemam problem sa varenjem

  • Sava

    15. decembar 2016 | 14:04

    O tome pricam svima u okruzenju koji su starog kova. Tek po ko me je poslusao. Ja sam izmedju ostalog i zbog toga uspeo da izgubim 22kg za 7 meseci. Nema nadutosti i vec posle 2,2.5h stomak se vraca u prvobitni polozaj, kao da niste ni jeli! Postujte nije samo puka prica!

  • Brka

    16. decembar 2016 | 07:44

    E sada na veisu toliko lekova i tolko upustva da covek nece nikad da umre dosta bre toliko lazi novine su gore nego nasi politicari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA