• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovu hranu jedite ako planirate da pijete: Garantovano neće biti mamurluka!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za ovaj doček neka vaš moto bude: bolje sprečiti pijanstvo nego lečiti mamurluk

  • 4

Ako nešto znate iz iskustva, to je činjenica da ispijanje previše alkohola za doček može da vam napravi prvojanuarski pakao. Na sreću, postoji hrana koja će vam pomoći da popijete više, duže ostanete budni i da izbegnete mamurluk i ponašanje zbog kojega ćete žaliti.

Evo kako da pijete, a da se ne napijete!

Da li masna hrana pre alkohola zaista sprečava da se napijemo?

Pre nego što se uputite na novogodišnju žurku uzmite neku od ovih namirnica:

Masnije meso

Pijanstvo je zapravo posledica isparenja alkohola u našem organizmu. Svi znamo da masti plivaju po vodi, pa tako i u našem stomaku deluju kao prepreka na površini koja sprečava ta isparenja da urade svoje i na taj način nas čuvaju od pijanstva.

Printskrin: Instagram/buzzfeedtasty Printskrin: Instagram/buzzfeedtasty

Mleko i jogurt

Iako je većini ljudi muka kod u glavi spoje mlečni proizvod i alkohol, kravlje mleko je odlično za pripremu organizma kada znate da ćete kasnije piti alkohol. Razlog leži u činjenici da mleko sadrži velike količine kalcijuma koji se gubi učestalim uriniranjem. Takođe, čak 90 odsto mleka čini voda, pa ćete biti dobro hidrirani. Takođe, i jogurt je zbog kalcijuma odličan izbor!

Humus

Ovaj namaz od leblebija i belog luka veoma je popularan u poslednje vreme, a može biti deo i finih novogodišnjih zalogaja.

Losos

Alkohol može ostaviti vaše telo bez vitamina B12, a upravo je losos bogat ovim vitaminom (kao i važnim omega-3 masnim kiselinama). Nutricionisti se slažu kako su upravo vitamini B grupe važni za brojne fiziološke funkcije u organizmu, ali i  za neurološke funkcije i bolje kratkoročno pamćenje.

Foto-ilustracija: Pixabay.com Foto-ilustracija: Pixabay.com

Testenina

Pijenje alkohola menja nivo glikogena, brzog izvora energije koji se nalazi u jetri. Ugljeni hidrati pomažu u održavanju stabilnog nivoa glikogena i u osećaju sitosti. Naravno, nutricionisti se slažu da bi testeninu trebalo konzumirati sa povrćem, ali dobar izbor je neki fini mesni sos.

Piletina

Hrana bogata proteinima duže se vari, a to znači da će nivo alkohola u vašoj krvi sporije rasti. Iako se po narodnom verovanju piletina ne preporučuje za Novu godinu, da ne bi odletela sreća, ona je odlična za organizam čoveka koji će proslaviti uz koju čašicu!

Jaja

Jaja nisu samo jedan od najboljih lekova protiv mamurluka, već i jedna od najboljih namirnica koja može potpuno sprečiti pojavu mamurluka. Razlog bi mogle biti amino-kiseline koje pomažu u razgradnji nekih vrsta alkohola.

jaja ja jaje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Duki

    31. decembar 2016. | 13:32

    ne nalivajte se puno , najbolji lek protiv mamurluka. srecna nova godina.

    Podelite komentar

  • M.r

    31. decembar 2016. | 14:30

    Dan alkoholicara

    Podelite komentar

  • west

    2. januar 2017. | 11:09

    Klin se klinom izbija

    Podelite komentar