Osam prirodnih sredstava protiv ujeda komaraca

Komarci zaista znaju da budu nepodnošljivi, naročito kada prirede "predivne" ubode nakon kojih se češete po ceo dan. Ipak, kad se ujed već desi, postoje prirodni preparati koji vam mogu ublažiti muke

  • 3

Ujedi komaraca znaju da zadaju glavobolje, pogotovo izletnicima na prvomajskom uranku. Em što crveni ubodi znaju da ruže besprekoran izgled kože, em što nepodnošljivo svrbe. Međutim, postoje trikovi koji pomažu kod ublažavanja posledica poput crvenila, otoka i potrebe za češanjem.

Sve što treba da radite je da na kritično mesto na koži stavite neke od sledećih prirodnih preparata kako biste skratili sebi muke i izbegli eventualne infekcije.

Led

Led će ublažiti svrab i sprečiti oticanje na mestu ujeda. Naime, led utrne nerve koji uzrokuju svrab i bol, tako da ćete se pomoću hladne obloge osloboditi oba problema.

Sirće

Ovaj domaći lek zaustavlja svrab zahvaljujući kiselinama, a sirće od jabuke je možda i najdelotvornije jer ima neznatno manje kiseline.

Med

Med dobro utiče na sveukupno zdravlje, uključujući i protivupalno dejstvo, kao i antibakterijska svojstva. Malo meda direktno utrljajte na mesto uboda komarca i ubrzo ćete osetiti olakšanje.

Soda bikarbona

Soda bikarbona ima alkalnu komponentu koja neutralizuje PH balans kože, a tapkanje sode na mesto ujeda smanjuje upalu i svrab.

Bosiljak

Aromatično lišće bosiljka sadrži kamfor i timol - dve komponente koje smanjuju svrab. List možete direktno staviti na ujed ili ih možete samleti i staviti na oštećeno mesto.

Limun i limeta

Obe citrusne voćke imaju antibakterijsko i antimikrobno dejstvo. Njihov sok ili kora ubija sve vrste bakterija. Jedina mana je što njihovo dejstvo nije dobro u kombinaciji sa suncem, zato ih koristite samo kod kuće.

Pasta za zube

Malo paste za zube od mente, takođe, pomaže kod ujeda komaraca. Menta hladi kožu, a osećaj hladnoće stiže do mozga brže od osećaja svraba. Mozak može da obradi samo po jednu senzaciju i samim time svrab prestaje.

Mleko i voda

Pomešajte mleko i vodu u jednakim razmerama i stavite oblogu na ubod. Ovo je vrlo efikasan lek i pomaže kod smanjenja upala, smanjuje svrab i otok.

(T. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA