Tri pića koja štite kožu od sunca

Zdrava i negovana koža je imperativ lepog izgleda. Baš zbog toga treba voditi računa o njoj, posebno u danima paklenih vrućina i jakog uticaja sunca

  • 1

Visoke temperature prete na mnoge načine, a između ostalog predstavljaju opasnost po lepotu i zdravlje. Prva na meti paklenih vrućina nalazi se koža koja se pod uticajem jakog sunca isušuje, ukoliko preterate i izgori, a sve to je "začinjeno" mogućnošću pojave raka kože. Stoga, treba striktno voditi računa o njenoj nezi.

Međutim, istraživanja su nedavno ukazala na jedan od zanimljivih načina zaštite kože. U pitanju su tri napitka koja imaju magično dejstvo na očuvanje kože od štetnih UV zraka. A evo i o kojim pićima je reč.

Zeleni čaj

Žene koje su pile četiri šoljice zelenog čaja dnevno imale su 25 odsto mani rizik od sunčevih opekotina, a gustoća i elastičnost njihove kože se popravila. Prema studiji iz 2011. godine, moćni antioksidansi u čaju, katehini, apsorbiraju UV zrake i tako štite kožu.

Kafa

Studija univerziteta Harvard iz 2011. godine pokazala je da su ljudi koji piju kafu pod manjim rizikom od razvoja karcinoma bazalnih stanica. Štaviše, rizik je bio niži kod osoba koje su pile više kafe. Tri šoljice kafe dnevno bilo je povezano s 20 odsto nižim rizikom od raka bazalnih stanica kod žena i devet odsto nižim rizikom kod muškaraca.

Crveno vino

Stručnjaci univerziteta Barselona otkrili su kako anitoksidansi proantocijanidi, koji se nalaze u crvenom grožđu, sprečavaju oksidativni stres koji koža trpi zbog izloženosti UV zracima.

( T.M. / tportal.hr )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vaš novinar

    1. avgust 2013 | 06:09

    Pivkan štiti najbolje. Nakon 5-6 zaspiš u 'ladovini......ihhhhh milina!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA