TEST: Proverite da li vam je srce zdravo

Jednostavno testiranje u udobnosti sopstvenog doma može vam pomoći da procenite rizik od srčanih bolesti

  • 1

Evo kako da na jednostavan način testirate zdravlje svog srca. Ako uočite nešto zabrinjavajuće, uputite se kod lekara i zatim sledite njegova uputstva.

Obim struka

Veliki stomak je tempirana bomba. Žene čiji je struk širi od 88 santimetara imaju za 79 odsto veći ukupni rizik od umiranja od svih uzroka, uključujući bolesti srca i raka, od onih dama s obimom struka od 71 cm ili manjim.

Postavite mernu traku oko najšireg dela stomaka, obično neposredno u blizini pupka. Muškarci sebi mogu da dozvole pet santimetara više.

Broj otkucaja srca u stanju mirovanja (RHR)

Vaš RHR je dobar pokazatelj stanja srca. Pravilo je jasno: niži puls je bolji! Pre nego što ujutru ustanete iz kreveta, kažiprstom pronađite puls na ručnom zglobu. Brojte otkucaje deset sekundi, pa pomnožite taj broj sa šest. Ukoliko imate elektronski merač pritiska, možete se njime poslužiti. Više od 80 nije dobro, dok je 60 do 80 otkucaja u minuti normalno.

RHR ispod 60 ili iznad 80 može da ukazuje na dehidraciju ili medicinske problema tipa bolesti štitne žlezde ili anemije.

Izuzeci su vrhunski sportisti. Jedan maratonac ima minimalni puls između 40 i 50 otkucaja u minutu, a sportska medicina zabeležila je i neke ekstreme. Srce jednog od najboljih biciklista, Belgijanca Edija Mersksa, u stanju mirovanja kucalo je, navodno, samo 25 puta u minutu.

Otkucaji srca posle napora

- Što se vaše srce brže vraća u normalu posle vežbanja, to je zdravije - kaže dr Čeri Vigins iz Tvin Folsom medicinskog centra u Ajdahu. Ako broj otkucaja ne padne bar za 12 u roku od jednog minuta posle vežbanja, imate povećani rizik za srčane bolesti, pa čak i smrt.

Vežbajte naporno pet minuta, zaustavite se i odmah izmerite puls. Jedan minut pošto ste prestali još jednom izmerite puls. Oduzmite poslednji broj od prvog. Ako vam je puls pao za manje od 12 otkucaja, to su loše vesti i vreme je da zakažete pregled kod kardiologa.

(Telegraf.rs / Vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Debbie

    6. februar 2014 | 07:26

    Ja sam visoka zena sa jakim kostima sto su stari rejkli krupne kosti moj struk je preko 1metar I sta ssd ja da rsdim .Znaci I kad smrssm I kad se ugojim obim struka je isti.Za sada imam srecu sto sam u stalnom pokretu tako reci trcim.Kad sam na odmor moj organizam skroz stane sto smatram da je normalno jer moj organizam radi u godini 98% a onih 2 procenta odmara .U proslu godinu imala sam ukupno 15 dana odmora u razlicito vreme od septembra do nove godine radia sam sedam dana u nedelju od januara ove god isto tsko samo sam imala jedan dan odmora .A kad imam odmor onda sam bolesna kso sto rekoh organizsm ne radi normalno .Doktori moraju nesto da rade da bi imali uredna primnja,novinari moraju da pisu nesto da bi zaradili plate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA