NASPAVAJTE SE: Nesanica goji!

Verovali ili ne, količina sna utiče na izbor kvaliteta namirnica koje ćemo kupiti u prodavnici i količinu hrane koju ćemo pojesti

  • 1

Istraživanje sprovedeno u Kaliforniji pokazalo je da broj sati koje provedemo u spavanju utiče na to šta jedemo i koliko hrane unosimo u svoj organizam.

Studija je sprovedena na 14 muškaraca normalne telesne mase, pri čemu se ispitivao uticaj prospavane i neprospavane noći na izbor i količinu kupljenih namirnica. Svakog dana dato im je po 50 dolara da u prodavnici sebi naprave ručak i večeru od ponuđenih 40 artikala, od kojih je polovina bila visokokalorična, dok je druga spadala u kategoriju takozvane “zdrave hrane”, koja izrazito manje goji. Svi oni imali su zadatak da pre odlaska u kupovinu doručkuju, kako bi se sprečilo da glad utiče na njihov izbor.

Istraživanje je pokazalo da su muškarci nakon neprospavane noći kupili za 9 odsto više visokokaloričnih namirnica i 18 odsto ukupno veću količinu hrane, nego nakon noći tokom kojih su se lepo naspavali.

Autori studije, objavljene u časopisu “Obesity”, objašnjavaju da su nakon neprospavane noći u krvi ispitanika nađene povećane količine nivoa hormona grelina, koji je odgovoran za pojačan osećaj gladi. Međutim, oni ističu da ovaj hormon nema dokazanog uticaja na sam izbor kupovine namirnica. Nadalje, istraživači su zaključili da je za održavanje normalne telesne mase preporučeno ići u kupovinu posle prospavane noći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    23. septembar 2013 | 07:45

    To je moj primer, dok sam imao problema sa snom, naglo sam se ugojio za veoma kratko vreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA