ISTRAŽIVANJE: Do porasta nasilja dolazi zbog loše ishrane!

Verovali ili ne, porast nasilničkog ponašanja direktno je povezan s deficitom ključnih vitamina i minerala u organizmu. Pravilnom ishranom, bogatom nutritijentima, moguće je sprečiti loše ponašanje

  • 4

Časopis “Vise Traditions” objavio je rezultate najnovijeg istraživanja, koje je pokazalo da deficit vitamina A, D, K, B1, B3, B6, B12 i folata, ali i minerala kao što su jod, kalijum, gvožđe, magnezijum, cink, hrom i mangan doprinose mentalnoj nestabilnosti i nasilničkom ponašanju, kako kod odraslih, tako i kod dece.

Autori ističu da kontinuiranom konzumacijom fabrički procesirane hrane dolazi do neuhranjenosti, a samim time se mozak ne snabdeva dovoljnom količinom energije. Brojne bolesti povezane su s manjkom vitamina i minerala poput pelagre (deficit vitamina B3) ili skorbuta (vitamin C). Međutim, manjak cinka obično je propraćen agresivnošću, neprijateljskim raspoloženjem i izlivima ljutnje i besa.

Studija, takođe, upozorava i na egzotoksin, koji se nalazi u gotovo svoj “brzoj hrani”, a unosom industrijski obrađenih namirnica nakuplja se u organizmu, gde utiče na hemijske promene u mozgu, delujući tako i na raspoloženje. Još neki od sastojaka loše ishrane na koje autori upozoravaju su šećer, veštački zaslađivači, boje, kofein, alkohol, proizvodi od soje i toksični elementi poput žive, arsena, pesticida i mnogih drugih.

Velika pažnja je ujedno stavljena i na obroke vrlo niskog nutritivnog kvaliteta koje najčešće konzumiraju najmlađi. Naučnici su istakli da je važno da deca dobijaju odgovarajuću količinu holesterola putem hrane, jer su masti važan izvor energije za mozak, a njegov manjak može izazivati agresiju, depresiju kao i sklonost samoubistvu.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mijusa

    24. septembar 2013 | 09:24

    Pa normalno. Cim mi neko ne da dedem ja 'ocu odma' sve da pobijem :-D

  • italy

    29. septembar 2013 | 23:12

    Opste poznata cinjenica. Ne mogu da verujem da ima obrazovanih ljudi, koji to ne znaju!

  • Duško

    24. septembar 2013 | 10:40

    Hahahahahahaha :-D svašta Bože :-D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA