REVOLUCIONARNO: Pčele mogu da otkriju kancer (FOTO)

Portugalska dizajnerka Suzana Soareš osmislila je projekat kojim jedinstvene sposobnosti pčela mogu koristiti u otkrivanju bolesti kod ljudi, i to samo na osnovu daha

  • 0

Ne kaže se bez razloga da je neko "pametan ko pčelica". Verovali ili ne, za samo nekoliko minuta ovi medonosni insekti u stanju su da nauče kako da svojim hiper-osetljivim čulima u ljudskom dahu prepoznaju prve znake raka ili šećerne bolesti.

- Koristeći metod Pavlovljevog uslovljavanja, za samo desetak minuta pčele je moguće istrenirati da prepoznaju širok spektar prirodnih i veštačkih hemikalija, kroz određeni tip mirisa daha, među kojima su i bio-markeri za određene bolesti – objašnjava Suzana Soareš, dizajnerka i autorka studije pod nazivom “Bee Project”.

Ona je osmislila posebne staklene posude, sačinjene od dve zasebne komore. Pacijenti duvaju u manju komoru, dok pčelice zuje u većoj. Ove životinje po svojoj prirodi imaju izuzetno razvijeno čulo mirisa, a dodatno su obučene da prepoznaju specifične arome u ljudskom dahu, karakteristične za određene bolesti. Ukoliko osete mirisne tragove oboljenja koje su trenirane da prepoznaju, one će pojuriti u prvu komoru.

Sam proces treniranja prilično je jednostavan. Pčelama se nude različiti mirisi, s tim što kad odreaguju na onaj ključan za neko oboljenje, dobijaju nagradu u vidu zaslađene vode. Vremenom, jedan odeđeni miris one automatski počinju da povezuju s hranom i samim tim s radošću jure ka njemu. Kako se procenjuje, ovaj metod mogao bi da ima široku primenu u ranoj dijagnostici dijabetesa i nekih vrsta kancera.

(Telegraf.rs / Susana Soares)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA