ČESMOVAČA JE IPAK ZDRAVIJA: Flaširana voda loša po zdravlje?

Flaširana voda čest je uzrok glavobolja i migrena, a povezuje se i s raznim zdravstvenim problemima, poput gojaznosti, neplodnosti i srčanog udara, pokazuju najnovija istraživanja sprovedena u Britaniji

  • 12

Flaširana voda čest je uzrok glavobolja i migrena, pokazalo je najnovije istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji. Međutim, i ranija istraživanja su vodu iz plastičnih boca povezivala s raznim zdravstvenim problemima, poput gojaznosti, neplodnosti i srčanog udara.

Problem leži u hemikalijama, tačnije bisfenolu A, koji se nalazi u sintetičkoj, plastičnoj ambalaži i koji tokom ispijanja vode završava u organizmu.

Engleski naučnici veruju da je to osnovni uzrok glavobolja od kojih pati svaki sedmi Britanac i apeluju na ljude da se, što je više moguće, zaštite od potencijalnih zagađivača ishrane, posebno plastike koja je izuzetno štetna.

Stručnjaci ujedno savetuju ljudima da što manje konzumiraju vodu iz plastičnih flaša i čaša, ali i kancelarijskih aparata za vodu, ne bi li sačuvali svoje zdravlje. Naime, plastika utiče na organizam tako što se u njemu povećava nivo hormona, zbog čega i dolazi do migrene.

Međutim, neurolog Fajaz Ahmed iz Velike Britanije napominje da su plastične ambalaže u velikom broju slučajeva okidači i za razna oboljenja, ali istovremeno napominje kako podjednako štetno dejstvo na zdravlje ima i konzervisana hrana, kao i piće iz limenki.

(T. M. / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    3. decembar 2013 | 19:30

    Prvo kažu da cemovaca nije dobra, a sad jeste. Sad nije dobra flasirana! Pa sta je u stvari dobro. Britanci nemaju pojma.

  • Nina

    3. decembar 2013 | 19:47

    Zanima me kako su zakljucili da svaki sedmi Britanac ima glavobolju, tj.migrenu bas od FLASIRANE VODE?!

  • A

    3. decembar 2013 | 19:57

    Izvorska je najbolja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA