≫ 

Đurić o krivičnoj prijavi protiv Save Janjića: "Potezi Prištine ne deluju obećavajuće po dijalog"

Đurić je na Tviteru istakao da je Blinken prošle nedelje uputio "ispravan i mudar" poziv

  • 5
KIM SRBI SASTANAK Marko Đurić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ukazao je danas na poteze koje je Priština preduzela otkako ju je američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao da učini dijalog sa Beogradom jednim od svojih prioriteta, ocenivši da takvi potezi ne deluju obećavajuće po perspektivu dijaloga.

Đurić je na Tviteru istakao da je Blinken prošle nedelje uputio "ispravan i mudar" poziv novoj vladi u Prištini da učini dijalog jednim od svojih prioriteta, ali da je Priština na to odgovorila najavom mera reciprociteta, pozivom na ujedinjenje sa Albanijom i pretnjom da će podneti krivičnu prijavu protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića zbog poziva da se poštuju sudske presude, prenosi Tanjug.

- Ovo sigurno ne izgleda obećavajuće za perspektive dijaloga - poručio je Đurić koji je svoje navode potkrepio vestima iz stranih i domaćih medija.

Blinken je u pismu premijeru privremenih institucija u Prištini Aljbinu Kurtiju zatražio da Priština bez odlaganja učestvuje u procesu dijaloga sa Beogradom, uz posredstvo Evropske unije i uz podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Ranije danas Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio je istragu protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića zbog navodnih ratnih zločina, preneo je portal Reporteri.

U toj organizaciji smatraju da treba istražiti ulogu Save Janjića u, kako tvrde, zatočenju civila u manastiru Visoki Dečani tokom rata na Kosovu i Metohiji, za šta, navode, on snosi skoro najveću odgovornost i da nije tačno da je on među manastirske zidine primio Albance da bi ih zaštitio.

Saučešće Ðurića povodom smrti Remzija Klarka

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić uputio je večeras izraze najdubljeg saučešća svima koji žale zbog smrti nekadašnjeg američkog državnog pravobranioca i velikog borca za ljudska prava širom sveta, Remzija Klarka.

Ðurić je na Tviteru ocenio da će zaostavština tako "časnog čoveka" nastaviti da živi i istakao da je Klark nosilac Sretenjskog ordena drugog stepena, prenosi Tanjug.

- Zaostavština tako časnog čoveka, nežnog glasa, ali žestokog zagovornika, aktiviste za ljudska prava i nosioca srpskog Sretenjskog ordena drugog stepena nastaviće da živi. Neka počiva u miru - napisao je Đurić.

Klark, bivši visoki zvaničnik američkog ministarstva pravde u vreme administracija predsednika Džona Kenedija i Lindona Džonsona, preminuo je u 94. godini.

Remzi Klark Remzi Klark Printskrin: wikipedia.org

Klark je na funkciji državnog pravobranioca SAD bio od 1967. do 1969. a prema pisanju "Vasington posta" i "Njujork tajmsa" preminuo je u petak na Menhetnu u Njujorku.

Važio je za velikog borca za ljudska prava, protivnika rata u Vijetnamu i kasnijih američkih vojnih intervencija, kao i NATO bombardovanja SRJ.

Klark je bio kopredsednik Međunarodnog komiteta "Slobodan Milošević", imenovan je za počasnog doktora Beogradskog univerziteta i nosilac je Sretenjskog ordena 2. stepena.

Video: Radovi stali oko Visokih Dečana, ali strepnja ostaje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA