Brnabić o promeni Ustava: Nikada do sada nije bilo javnih rasprava

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je narodnom poslaniku Šaipu Kamberiju da nije u redu da se poziva u Skupštini Srbije na ustav samoproglašenog Kosova

  • 1
Krizni stab Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas u parlamentu da će promene Ustava u oblasti pravosuđa, koje vode u pravcu evropskih integracija, ali se prvenstveno rade zbog građana, poboljšati kvalitet njihovog života i nada se uspostavljanju šireg društvenog konsenzusa.

Brnabić je kazala da je o predlogu promena Ustava javna rasprava trajala 18 meseci i izrazila nadu da će skupština, koja je insistirala da se nađe minimalni zajednički imenitelj, kako bi se postigao što veći društveni konsenzus kako da se izmeni Ustav u oblasti pravosuđa, postići takav dogovor i da će se tako ući u referendum.

Ona je istakla da je Srbija danas pokazala koliko je drugačija zemlja u odnosu na pre, recimo 10 godina, i koliko je postavila visoko standarde u oblasti promene Ustava.

- Nikada do sada nije bilo javnih rasprava, neko je radio na izmenama ustava u zatvorenom krugu, građani su izlazili na referendum bez praktičnog znanja šta se menja i on je bio više nego upitan - rekla je premijerka.

Sada, kaže Brnabić, ko god da dođe na vlast, ne može ići ispod tog standarda, dakle mora da postoji široka javna rasprava, saglasnost Venecijanske komisije, da i drugi potvrde da je sve urađeno po svetskim i evropskim normama i da građani znaju o čemu odlučuju.

Ona je zahvalila poslanicima zato što su usvojili brojne zakone koji utiču na stanje u oblasti vladavine prava.

Obraćajući se poslanicima, Brnabić je rekla da je promena Ustava veoma važna tema za Vladu Srbije i jedan od tri ključna prioriteta vlade koju vodi.

Podsetila je da su najteže i najzahtevnije ekonomske reforme sprovedene 2014. i 2015. godine i one danas daju rezultate.

Istakla je da se sve reforme koje se sprovode ne rade samo radi evropskih integracija, već pre svega radi poboljšanja kvaliteta života građana Srbije, a u tom smislu, navela je da je važno ojačati vladavinu prava.

U tome su izmene Ustava u oblasti pravosuđa jedna od najvažnijih karika, navela je Brnabić.

Premijerka je detaljno navela šta je sve urađeno u oblasti borbe protiv korupcije, pomenuvši i hapšenje predsednika beogradske opštine Palilula Aleksandra Jovičića, kao i u oblasti bezbednosti novinara, ukazujući da je formirana Radna grupa za bezbednost i zaštitu medija sa kojom se ona jednom mesečno sastaje kako bi proverila stanje.

- Bezbednost i zaštita medija je meni važna, jednom mesečno se sastajem sa to grupom da vidim kakav je napredak napravljen i da vidim šta vlada može da učini - rekla je premijerka.

Kada je reč o ljudskim pravima, Brnabić podseća da je usvojena Strategija o prevenciji i nasilju prema ženama, da je usvojen zakon o rodnoj ravnopravnosti, navodeći da nadležno ministarstvo i dalje nastavlja svoju ambicioznu agendu.

Sednici prisustvuju i ministarke pravde Maja Popović, evropskih integracija Jadranka Joksimović, ljudskih i manjinskih prava Gordana Čomić, kao i predstavnici pravosuđa.

Na početku sednice, predsednik Skupštine Ivica Dačić obavestio je članove parlamenta da su poslanici SPAS-a Aleksandra Šapića pristupili poslaničkoj grupi SNS.

Brnabić se obratila Kamberiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je narodnom poslaniku Šaipu Kamberiju da nije u redu da se poziva u Skupštini Srbije na ustav samoproglašenog Kosova, s obzirom da je poslanik u parlamentu zemlje koja Kosovo i Metohiju smatra svojom teritorijom i iz te pozicije to mora da poštuje.

Brnabić je to kazala na sednici Skupštine na kojoj se raspravlja o inicijativi za promenu Ustava Srbije, a kao odgovor na ranije izlaganje Kamberija koji je rekao da član 1 Ustava Srbije definiše Srbiju kao državu srpskog naroda, što je problematično sa aspekta manjina i naveo kao bolje primere, između ostalog, "ustav Kosova u kojem u stavu 2, članu 1, stoji da je Kosovo država svojih državaljana".

- Nije u redu da se pozivate na ustav Kosova jer ste poslanik Skupštine u zemlji čija je to teritorija, to je naša pokrajina i Vi to morate da poštujete. Za ovaj Dom ne postoji ustav Kosova, a nezavisnost su izvojevali da nikoga ništa nisu pitali, nijednog svog građanina - kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, ustav takozvanog Kosova za nju ima značaj kao kada bi ona sama proglasila beogradsko naselje Karaburmu za nezavisnu državu i napisala ustav.

Ironično primećuje da je ustav Kosova toliko validan da i ako žele vojsku da naprave moraju da pitaju Srbe, što nisu učinili, čime su pokazali koliko poštuju svoj ustav i koliko je validan

Navodi i da ne želi da joj takozvano Kosovo bude uzor za bilo šta i u tom smislu podseća da sa teritorije južne srpske pokrajine niko nije odgovarao ni za jedan zločin nad Srbima, uključucjući i zločine nad srpskom decom, zatim zločine u Starom Gacko gde je nastardalo 14 ljudi, ali i Goraždevac gde je dvoje dece ubijeno, a četvoro je ranjeno.

Premijerka podseća da niko nije odgovarao ni za pogrom Srba 2004. godine, kao ni za uništavanje crkvi i manastira od kojih se neki, kako kaže, i danas koriste kao javni toaleti.

Poslanik Kamberi u odgovoru premijerki kazao je da je mogla da spomene i masovne grobnice u centralnoj Srbiji u kojima su pronađeni posmrtni ostaci Albanaca kao što su Petrovo Selo i Batajnica.

Brnabić ističe da može da priča i o Batajnici i Petrovom Selu, kao i drugim mestima i naglašava da joj je "beskonačn žao što su se te stvari dešavale".

- Žao mi je svih ubijenih, njihovih porodica, svih nestalih koje i danas tražimo, ali Srbija je na teritoriji centralne Srbije istražila apsolutno sve grobnice za koje smo dobili podatke od Prištine, Međunarodnog Crvenog krsta, sve osim dve za koje u ovom trenutku skupljamo dodatne informacije i koje ćemo istražiti - kazala je Brnabić.

Podseća i da je u Srbiji, kod Raške u Kiževku pre dve nedelje završena eshumacija pronađenih posmrtnih ostatatka i navodi da su pozvane porodice identifikovanih Albanaca 20. maja da odaju počast svojim bližnjima koji su nastradali.

- To je primer kako se radi i nemojte to da zloupotrebljavate. A mogu da Vam kažem da Priština ništa nije uradila - kazala je Brnabić obraćajući se Kamberiju.

Navodeći da se u ovom trenutku u Prištini u mrtvačnici nalaze posmrtni ostaci 350 osoba koje Priština ne želi da identifukuje, Brnabić poručuje Kamberiju da ne želi da se takmici po tim temama sa njim.

- Ne manipulišite ovim stvarima - poručila je premijerka poslaniku Kamberiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zar je bitno

    7. jun 2021 | 12:39

    Nije bilo javne rasprave ni o ličnosti na mestu premijera Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA