"Austrija podržava Srbiju na putu ka EU, moguće kompromisno rešenje za kosovsko pitanje"

Da li je moguće naći kompromisno rešenje? Mislim da jeste. Da li ga je lako naći? Svakako da nije - konstatovao je šef srpske diplomatije, dodajući da je, uz različite pozicije po tom pitanju dve strane, dijalog jedini put to dogovora

  • 1
SRBIJA DKP SELAKOVIC Foto: Tanjug/Rade Prelić

Austrija pruža punu podršku Srbiji na njenom EU putu, što se pokazalo i na poslednjoj međuvladinoj konferenciji u Briselu, na čemu je Srbija veoma zahvalna austrijskoj vladi, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković u Beču, prenosi Tanjug.

Selaković je, nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Austrije Aleksanderom Šalenbergom, istakao da je razgovarano i o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i procesu dijaloga, te da je svog austrijskog kolegu upoznao sa pozicijom Beograda po tom pitanju.

- Ta pozicija je veoma jasna, posvećeni smo dijalogu sa Prištinom i ne vidimo drugačiji racionalan način za pronalaženje rešenja za kosovosko pitanje - rekao je Selaković na zajedničkoj pres konferenciji.

On je podvukao da je kompromis rešenje koje neće podrazumevati da jedna strana sve dobije, a druga sve izgubi, već rešenje koje će biti održivo.

- Da li je moguće naći kompromisno rešenje? Mislim da jeste. Da li ga je lako naći? Svakako da nije - konstatovao je šef srpske diplomatije, dodajući da je, uz različite pozicije po tom pitanju dve strane, dijalog jedini put to dogovora.

Selaković je istakao da je bilateralna saradnja veoma dobra, ne samo na najvišem niovu, već gledano sveukupno - saradnju poslovnih zajednica, kao i građana. Ponovio je da austrijske kompanije drugi investitor u Srbiji, koje su u poslednjih 10 godina investirale 2,5 milijarde evra u srpsku ekonomiju.

Dodao je da je u razgovorma video i zainteresovanost drugih austrijskih kompanija, koje nisu zastpuljene na srpskom tržištu, da investiraju u Srbiju.

- Razgovarali smo i o tome da nađeo najbolji okvir za našu dalju saradnju koja će nam pomoći da što pre oporavimo naše ekonomije nakon krize izazvane pandemijom - rekao je Selaković.

Ministar je dodao i srpska dijaspora u Austriji broji 300.000 ljudi, zahvalivši na svemu što je austrijska država uradila za njih.

Selaković je svog austrijskog kolegu pozvao u posetu Srbiji do kraja godine.

- Nadam se da ćemo nastaviti našu saradnju i bilo bi lepo da vas ugostim u Beogradu do kraja ove godine - rekao je Selaković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA