Zastrašujuća poruka u čestitki: Devojčica pismo dala roditeljima, oni odmah pozvali policiju

U prazničnoj čestitki iz jednog trgovinskog lanca devojčica pročitala uznemirujuću poruku i odmah je čestitku odnela roditeljima

  • 0
Čestitka

Image by congerdesign from Pixabay

Kineski zatvor Kvingpu u Šangaju našao se pod lupom nakon što je šestogodišnja devojčica u Engleskoj u božićnoj čestitki popularnog trgovinskog lanca "Tesco" otkrila očajničku poruku koja svedoči o prisilnom radu.

- Mi smo strani zarobljenici u šangajskom zatvoru Kvingpu. Prisiljavaju nas na rad protiv naše volje. Molimo vas, pomozite i obavestite organizacije za ljudska prava - piše u poruci.

Nakon što se saznalo za slučaj, pokrenuta je istraga, a portparol ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je na konferenciji za novinare da u zatvoru nema prisilnog rada.

- Nakon što smo zatražili pojašnjenje relevantnih institucija, odgovorno mogu da kažem da u zatvoru Kvingpu ne postoji nikakav prisilni rad stranih državljana - izjavio je Šuang, prenosi Gardijan.

"Tesco" je u međuvremenu čestitke povukao iz prodaje, a objavili su da je spornu čestitku izradila fabrika koja se nalazi stotinjak kilometara od zatvora. Oni su pak rekli da nikad nisu imali nikakve veze sa zatvorom.

Zatvor Kvingpu ima 170 zatvorenika iz 40 različitih zemalja. Više od polovine služi kaznu od 10 i više godina zatvora, najčešće zbog krijumčarenja droge. Praksa korišćenja radne snage u zatvoru uobičajena je u Kini, ali po zakonu zatvorenici ne smeju da reade više od osam sati dnevno i pet dana u nedelji. Ipak, praksa je pokazala da takve kineske ustanove često izrabljuju zatvorenike i teraju ih da rade u nemogućim uslova po deset sati dnevno, šest dana u nedelji.

Bivši novinar koji je istraživao prevare, Peter Hamfi, proveo je 23 meseca u ovom zatvoru i rekao je da su on i još jedan strani državljanin izrađivali proizvode i za neke poznate modne brendove. On je za Gardijan rekao da su mu uskraćivali osnovnu medicinsku negu.

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA