Nije Ratko Mladić jedina žrtva: Za poslednjih mesec dana italijanski novinar sahranio nekoliko ljudi

Tomazo De Benedeti u poslednjih mesec dana napravio nekoliko lažnih Tviter naloga i sahranio brojne poznate ličnosti

  • 2

Italijanski novinar Tomazo De Benedeti, koji je poznat po objavljivanju lažnih vesti i koji je juče objavio lažni tvit da je umro Ratko Mladić, u poslednjih mesec dana "sahranio" je nekoliko poznatih ličnosti.

Vest da je juče preminuo general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić u Hagu zapalila je medije u regionu. Posle opšteg haosa koji je nastao zbog informacije da je njegovoj navodnoj smrti, ispostavilo se da je u pitanju zapravo lažna vest.

Sve je počelo tako što je na navodnom Tviter profilu šefice diplomatije BiH Bisere Turković osvanuo status u kom je pisalo da je predsednik Međunarodnog suda pravde potvrdio da je Ratko Mladić preminuo. Ubrzo se ispotavilo da Turkovićeva nema Tviter profil, a nedugo nakon statusa o smrti Mladića osvanuo je i tvit u kom se navodi da iza svega stoji Tomazo De Benedeti.

Ratko Mladic Bisera Turkovic Printskrin: Twitter/BTurkovicBH

Na kraju se ispostavilo da ovo nije prva Benedetijeva šala u poslednjih mesec dana. Tokom januara, italijanski novinar je lažirao nekoliko Tviter naloga i sahranio brojne poznate ličnosti.

Tako je, recimo, u januaru, napravio lažni nalog na ime Nasifa Hatija, libanskog ministra spoljnih poslova i na istom objavio da je umro sirijski šef diplomatije Valid Mualem.

Naravno, ova informacija izazvala je paniku u lokalnim medijima, a trebalo je vremena da se ustanovi da je nalog lažan, a trebalo je i samom Benedetiju da se oglasi i prizna da stoji iza prevare.

U razmaku od samo nekoliko dana uspeo je i da napravi lažni nalog na ime nove predsednice Grčke Katerine Sakelaropulu. Srećom, bezbednosne službe su brzo primetile šta je uradio, pa nije uspeo sa ovog naloga ništa da tvituje. Grci su se već jednom opekli sa Benedetom, kada je svojevremeno sa lažnog naloga ministra kulture Musinija Zorbe javio da je umro Kosta Gavras, čuveni grčki režiser.

Katerina Sakelaropulu Nije uspeo nikog da "ubije" sa naloga grčke predsednice Foto: Orestis Panagiotou

Polovinom januara Benedeto je "sahranio" i čuvenog španskog pisca Havijera Marijasa, tako što je prethodno napravio lažni nalog na ime poznate izdavačke kuće i na njemu objavio status da je Havijer umro od srčanog udara. Lažni profil izdavačke kuće napravio je u decembru prošle godine, objavio je nekoliko suvislih tvitova, tako da, na prvi pogled, niko nije imao razloga da sumnja u vest o Havijerovoj smrti kada je osvanuo lažni tvit. Srećom, ubrzo se oglasio i sam pisac koji je demantovao navode o svojoj smrti i poručio je da je "zdrav kao dren".

Nekoliko dana pre toga je sa lažnih naloga španskih akademika sahranio jednog poznatog socijologa i jednog lekara političkih nauka.

Čovek koji je sahranio papu

Tomazo de Benedeti, koji je inače otac dvoje dece, radi i kao profesoru u Rimu. Svetskoj javnosti je postao poznat kada je objavio tvit da je umro papa.

Od 2011. godine je napravio više lažnih naloga svetskih vođa na „Tviteru“, uz pomoć kojih je "sahranio" Kastra i Almodovara.

Njegovi tvitovi širili su se kao pošast društvenim mrežama, zbog čega je postao poznat kao najuticajni fejk njuz tviteraš.

- Tviter je dobar za smrtne slučajeve -rekao je svojevremeno De Bendeti, objašnjavajući da lažne vsti pušta kako bi dokazao koliko su društvene mreže nepouzdan izvor.

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    12. februar 2020 | 13:53

    Ptice nikad ne umiru pevajuci tako i nas general nikad nece umreti dok le se drzi cvrsto i vojnicki ,iako bolestan on se vrlo vojnicki drzi i podnosi junacki svu neprsvdu koja se prema njemu cini,on moze samo fizicki da nestane ali duh njegov ce biti stalno prisutan medju narodom svojim

  • Bili

    12. februar 2020 | 13:55

    Sebi sluti ono što drugima želi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA