I sam izgubio pojam o vremenu: U zatvoru u tropskom raju proveo pet godina duže nego što je trebalo

Umesto da mu se kazne objedine, služio ih je uzastopno, a sam je izgubio pojam o vremenu pa se nije žalio

  • 0
Zatvor, ćelija, rešetke, zatvorenik Foto ilustracija: Shutterstock

Muškarac iz tihookeanske države Samoe proveo je gotovo pet godina više u zatvoru nego što je trebalo jer ni on niti zatvorske vlasti nisu bile svesne da njegove dve kazne moraju da budu služene istovremeno, a ne uzastopno.

Sio Agafili (45) trebalo je da bude pušten na slobodu još u decembru 2015., ali je ostao iza rešetaka sve dok sudija nije shvatio grešku kada se pojavio na sudu zbog drugog predmeta.

Kako javlja Guardian pozivajući se na Samoa Observer, ocu troje dece sud nikada nije rekao kolika mu je jedinstvena zatvorska kazna.

- Niko mi nikada nije rekao kada će završiti moj boravak u zatvoru. Na robiji sam izgubio pojam o vremenu. Uopšte nisam znao koliko još vremena moram da budem iza rešetaka, znao sam samo da moram da budem tu - rekao je Agafili.

On je u decembru 2008. započeo izdržavanje sedmogodišnje kazne zbog provale i krađe, koja mu je izrečena u novembru, i petogodišnje zatvorske kazne zbog provale (izrečene u decembru). Te dve kazne trebalo je da budu objedinjene, prema samoanskom zakonu.

Stoga je trebalo da bude pušten krajem 2015. Ali, čini se da to niko nije primetio. Greška je uočena tek kada se njegovim predmetom pozabavio sudija pred kojim se Agafili pojavio zbog optužbi da je učestvovao u napadu počinjenom tokom pokušaja bekstva iz zatvora Tanumala.

Zaključeno je da je Agafili bio ilegalno držan u zatvoru, radi napada je pušten uz kauciju, pa je ustanovljeno da je u zatvoru proveo četiri godine i osam meseci više nego što je trebalo.

Njegov advokat je rekao novinarima kako razmatraju pravne mogućnosti i da je vrlo verovatno da će podneti zahtev za odštetu prema državi jer je narušeno njegovo pravo na slobodu.

On je ubeđen da u zatvoru postoji još ljudi koji su prošli kao njegov klijent.

- Nisam siguran šta se ovde tačno dogodilo, da je moj klijent kaznu služio uzastopno, a ne istovremeno, ali ovo ostavlja prostor za brojna pitanja. Zašto se neki zatvorenici nalaze iza rešetaka i služe li ispravne kazne? - rekao je advokat.

Guardian upozorava da ovo nije prvi puta da je zatvorski sistem u Samoi izložen kritikama zbog kršenja ljudskih prava, korupcije i nekompetencije U martu ove godine smenjeno je čitavo rukovodstvo, na čelu s načelnikom, nakon serije pobuna i pokušaja bekstva tokom kojih je iz "nestalo" 36 zatvorenika. Upravu je tada preuzelo ministarstvo policije.

Video: Malčanski berberin sproveden na zadnji ulaz: Danas počinje suđenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA