≫ 

Svi misle da su prozirni toaleti turistička atrakcija: Iza priče o njima se krije nešto ozbiljno

Javni toalet u Tokiju izazvao ogromnu pažnju svetske javnosti

  • 1
Prozirni toaleti, Tokio

Foto: Profimedia

Jedan od najpopularnijih distrikta u Tokiju nedavno je dobio novu atrakciju - prozirni javni toalet. U parkovima u centru grada, kraj veoma prometnih ulica, osvanule su dve kabine u kojima je moguće spolja videti apsolutno sve - od wc šolje, do lavaboa i toalet papira.

Mnogi su se zapitali kako bi neko poželeo da uđe u ovakav toalet ako svi koji prolaze mogu da vide šta on radi unutra. Prvo, nisu znali da se po zaključavanju kabine dogodi "magija", a nisu ni slutili da se iza postavljanja ovih toaleta krije mnogo ozbiljnija priča.

Naime, u gradovima širom sveta događaju se napadi, pogotovo na žene, koje nisu u mogućnosti pre ulaska u kabinu da provere da li se neko sakrio unutra. Ova kabina manijake sprečava da se kriju iza vrata, a korisnicima pruža svu bezbednost, kao i privatnost.

Naime, onog trenutka kada zakoračite u kabinu i zaključate se, stakla kao da se "zamrznu" i postaju neprozirna. Arhitekte iz kompanije Shigeru Ban želeli su da projektovanjem ovakvih kabina, osim pružanja sigurnosti, razbiju nelagodnost kod građana koji zaziru od upotrebe javnih toaleta jer su skeptični po pitanju higijenskih uslova.

- Postoji isto još jedna stvar koja brine građane, a to je da li su javni toaleti u parkovima čisti - objasnili su iz kompanije.

Prozirni toaleti, Tokio

Ukoliko se ne zaključate, svi će moći da vide šta radite unutra Foto: Profimedia

Zbog toga su i napravili prozirni toalet kako bi građani još pre ulaska mogli da vide da li je kabina dovoljno čista ili ne.

- Takođe, odmah znaju i da li je kabina zauzeta. Kada uđu u kabinu i zaključaju vrata, stakla svuda postaju neprozirna i korisniku daju svu neophodnu privatnost - uveravaju iz kompanije.

Kako da znaš da li te vide?

 

Da bi korisnik kabine bio potpuno siguran da spolja niko ne može da viri dok je on unutra, arhitekte su između kabina postavile ogledalo. Onog trenutka kada okrenete ključ, sve druge staklene površine u kabini menjaju boju, osim tog ogledala, i to vam je jasan znak da samo vi možete sebe da vidite.

Reporterka CNN, koja je imala priliku da se lično uveri u izgled ovih kabina kaže da je jedna osoba zaboravila da se zaključa nakon ulaska, te je prolaznicima "ulepšala dan".

Video: Prozirni javni toalet nasred Tokija: Ne brinite, nećete biti uhvaćeni sa spuštenim gaćama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Made in ...

    19. avgust 2020 | 16:30

    Kod nas bi mu napajanje brzo nestalo. I eto ti belaja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA