≫ 

Nestašica majmuna u Americi zbog trke za vakcinom protiv korone

Kako su u toku klinička ispitivanja za više od 100 mogućih vakcina, potražnja za majmunima prerasla je ponudu

  • 6
Šimpanza, majmun Foto: Pixabay

Globalna trka za vakcinom protiv korona virusa, koja bi trebalo da pomogne okončanju pandemije, uzrokovala je nestašicu majmuna.

Kako javljaju američki mediji, pre nego što se počne sa ispitivanjem potencijalne vakcine na ljudima, u pretkliničkim istraživanjima istražuje se sigurnost i delostvornost vakcine na majmunima. Međutim, s obzirom na to da je trenutno u igri više od 100 mogućih vakcina, potražnja za majmunima prerasla je ponudu.

- Imamo nestašicu - rekao je za USA Today dr Skip Bohm, pomoćnik direktora zadužen za veterinarsku medicinu u Nacionalnom centru za istraživanje primata u Nju Orleansu.

USA Today navodi kako je, kao i u mnogim drugim aspektima društva, pandemija u prvi plan stavila postojeći problem.

Konkretno, centri za istraživanje primata su već godinama u problemima zbog ograničenja na uvoz majmuna iz zemalja kao što su Kina i Indija, ali i nedostatka finansiranja kako bi se majmuni uzgojili u SAD.

- Uvek smo bili u stanju u kojem naša produkcija jedva zadovoljava potražnju za majmunima koji se koriste u istraživanjima, a kad se pojavila pandemija korona virusa, to nas je gurnulo još dalje - pojasnio je Bohm.

Zašto se koriste majmuni u istraživanjima?

Iako se udruženja koja zagovaraju prava životinja protive korišćenju primata u naučnim eksperimentima, istraživači navode kako je takva praksa ključna za razvoj medicine.

Centar u Nju Orleansu na svojoj web stranici navodi kako pokušavaju da koriste najmanji mogući broj životinja potreban za validne naučne rezultate. Nažalost, trenutno nije moguće potpuno zameniti korišćenje životinja računarskim modelima.

- Reakcije imunološkog sistema majmuna su vrlo slične onome što vidimo kod ljudi i zato nam ti eksperimenti mogu dati vrlo dobre pokazatelje sigurnosti i delotvornosti vakcine - rekao je Džej Rapaport, direktor Centra, za USA Today.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nenad

    16. septembar 2020 | 14:24

    Ja zivim u Americi..i verujte mi ovde nije nestasica "majmuna"

  • FANTOM

    16. septembar 2020 | 14:23

    Ima ih u Africi ali debelo da se iskeširaju. Dotle nek ih hvataju po Srbiji , potpisali u Vašingtonu.

  • sm

    16. septembar 2020 | 20:10

    Lele,pa kod nas ima koliko hoćeš !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA