Kakav trofej sa pecanja: U ustima ribe pronašao živuljku, liči na stvora iz filmova strave i užasa

"Plavooki vanzemaljac sa brkovima gledao je pravo u mene"

  • 1
Riba parazit

Foto: Profimedia/Mediadrumimages/Don Marx/Media Drum World

Jedan ribar u Južnoj Africi, ostao je šokiran nakon što je u ustima ribe ugledao neobično stvorenje, za koje su mnogi na društvenim mrežama komentarisali da "nije sa ovog sveta". Čudna živuljka, plavih očiju, smestila se u ustima ribe i mirno je posmatrala pecaroša svaki put kada bi riba otvorila usta.

Potpuno šokiran prizorom, ribar je počeo da istražuje šta bi ovo čudno biće unutar njegovog ulova moglo da bude. Na kraju je saznao da je u pitanju parazit, koji jede jezik ribe i potom živi u njenom grlu sve dok zajedno ne uginu.

Kako je otkrio Don Marks, koji studira pomorske nauke, ovaj parazit ulazi u ribu kroz škrge, a potom se kači za jezik i sprečava dalji dotok krvi, zbog čega se jezik na kraju sasuši. Nakon toga ovaj parazit preuzima funkciju jezika.

- S obzirom na to da studiram šta studiram i da pecam od malih nogu, video sam svakakve parazite i kod riba i kod ajkula. Ali, ništa nije moglo da me spremi za ovo, da u ustima ribe ugledam plavookog vanzemaljca sa brkovima koji gleda u mene - kaže Don.

Mladi naučnika dodaje da je brzo uzeo telefon da bi slikao ovo "čudovište" kako bi mogao da istraži o čemu se radi.

- Malo ispitivanja ima o njima, zato sam uzeo telefon, brzo fotografisao par puta i onda sam ribu vratio u vodu - rekao je on.

Parazit koji "odgrize jezik"

 

Kasnije tek je saznao da je njegov "prijatelj vanzemaljac" parazit koji živi u ustima domaćina.

- To je vrsta mokrice i sve se legu kao mužjaci i slobodno plutaju okeanom. Kada nađu ribu domaćina ulaze preko škrga. Mužjak se prikači za škržne lukove, sve dok ne postane dovoljno star da promeni pol u ženski. Potom ide sve do jezika ribe koji zagrize i spreči dalji dotok krvi, zbog čega se jezik sasuši - objasnio je on.

Tada ovaj parazit preuzima funkciju jezika i preživljava od krvi i sluznice bogate hranljivim sastojcima koje se dopremaju na jezik domaćina.

- Ovaj oblik simbioze bliži je komensalizmu, ali nažalost, riba gubi krv, pa je to tehnički parazitizam - kaže Don.

Ipak ističe da kod riba ne dolazi do drastičnog gubitka krvi, a ovaj parazit ne nanosi drugu štetu ribi, zbog čega ga ne bi trebalo uklanjati. Ukoliko bi parazita uklonili, riba mi brzo iskrvarila.

- Ova uš umire kada ugine i riba, tako da nema neke evolucionarne prednosti od toga što od domaćina krade hranu i krv - kaže Don.

On kaže da je odmah bio svestan da je u pitanju vrsta mokrice, ali je tek nedavno saznao da je ovo na fotografiji sasvim nova vrsta, koju su nazvali Cymothoa springbok.

- Ova određena vrsta već godinama izmiče naučnicima. Kada sebi dozvolimo da usporimo i da pogledmo oko nas, priroda nam otkrije svu svoju magiju - kaže Don i dodaje da priroda uvek ima nešto novo da nas nauči i da nam pokaže.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Lala

    18. maj 2021 | 01:49

    Ova riba izgleda opasno ali takvu je Bog stvorio međutim ovog parazita ne znam sta je,odvratan je i jeziva je smrt koju prouzrokuje..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA