Odlikovani pacov deminer ide u zasluženu penziju: Očistio je 20 fudbalskih terena od eksploziva

Pacov Magava rođen je u Tanzaniji 2014. godine, a 2016. godine preselio se u Kambodžu, da bi započeo svoju karijeru u pronalaženju mina

  • 0
Kambodža, pacov, bomba Foto: Tanjug/AP

Odlikovani pacov deminer ide u penziju. Nakon pet godina njuškanja u potrazi za minama i drugim neeksplodiranim ubojitim sredstvima u Kambodži, Magava se povlači.

Afrički džinovski torbasti pacov Magava, najuspešniji glodar koji je obučen da pronalazi nagazne mine, koji je očistio više od 141.000 kvadratnih metara, što odgovara površini oko 20 fudbalskih terena, i pronašao 71 nagaznu minu i 38 drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava, završiće svoj radni vek, prenosi AP.

Belgijska humanitarna organizacije „Apopo“, sa sedištem u Tanzaniji, koja je obučila Magavu saopštila je da je došao trenutak da sedmogodišnji glodar ode u penziju.

- Iako je još uvek dobrog zdravlja, dostigao je starosnu granicu za penzionisanje i očigledno počinje da usporava - saopštio je "Apopo".

Magava je prošle godine odlikovan prestižnom zlatnom medaljom za njegov doprinos pronalaženju mina u Kambodži od strane Britanskog veterinarskog humanitarnog udruženja PDSA, nagradom koja je do tog trenutka bila rezervisana samno za pse.

APOPO je zaključio da su afrički džinovski pacovi, koji žive i do osam godina, najprikladniji za uklanjanje mina jer im njihova veličina omogućava da hodaju preko minskih polja bez aktiviranja eksploziva, a rade to mnogo brže od ljudi.

Magava je deo grupe pacova uzgajanih u ove svrhe. Rođen je u Tanzaniji 2014. godine, a 2016. godine preselio se u Kambodžu, da bi započeo svoju karijeru u pronalaženju mina.

Više od 60 miliona ljudi u 59 zemalja i dalje je ugroženo nagaznim minama i drugim neeksplodiranim sredstvima, koje su samo u 2018. godini bile odgovorene za smrt 6.897 ljudi, navodi Apopo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA