≫ 

Arheolozi našli jaje staro 1.000 godina, pa ga slučajno razbili: Ovo su u njemu pronašli

Na istom nalazištu arheolozi su pronašli i lampu staru 1.000 godina, pa zato veruju da je i jaje toliko staro

  • 0
arheolog, arheolozi, arheološko nalazište, iskopine

Foto: Shutterstock

Arheolozi u Izraelu naišli su na veoma retko otkriće - jaje kokoške staro 1.000 godina. Jaje je vekovima bilo bezbedno ispod zemlje, da bi na kraju bilo polupano kada je stiglo naučnicima u laboratoriju na ispitivanja.

- Bili smo oduševljeni kada smo pronašli jaje - rekao je Ala Nagorski, areholog izraelskog instituta dodajući da ponekad naiđu na delove ljuski jajeta, ali da je pronalazak celog jajeta bilo zaista fascinatno otkriće.

Nagorski je rekao da nesreća nije mnogo uticala na arheološku vrednost jajeta. Kako kaže, pronađen je deo žumanca u ljuski i sada je poslat na DNK analizu.

Arheolozi su za lokalne medije istakli i da bi jaje sigurno bilo slomljeno u nekom trenutku, kako bi mogla da se izvrše ispitivanja.

Dodaju i da su na istom nalazištu pronašli i tri lutke izrađene od kosti, koje verovatno potiču iz 11 veka, kao i jednu uljanu lampu. Veruje se da je lampa stara oko 1.000 godina, a blizu nje je pronađeno i jaje, pa su na osnovu toka zaključili da je i ono toliko staro.

Iako je došlo do "slučajnog pravljenja omleta" u laboratoriji, arheolozi ističu da su itekako zadovoljni zbog ovog otkrića.

- Globalno gledano, ovo je veoma retko otkriće - dodaju oni.

Video: Otkrivena tri olovna sarkofaga u Viminacijumu, u njima ostaci dece i jedne bebe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA