≫ 

Osmislio uređaj za brzo mršavljenje: Neki ga nazvali "spravom za mučenje", da li biste je nosili?

Ova sprava trebalo bi da pomogne onima koji brzo moraju da izgube nekoliko kilograma

  • 3
Uređaj za dijetu Foto: University of Otago

Naučnici su osmislili spravu za gubitak kilograma - katanac za vilicu.

Tim naučnika sa Univerziteta Otago na Novom Zelandu osmislio je "DentalSlim Diet Control" odnosno posebne magnete, koji imaju zavrtnje, kako bi onemogućili korisniku da jede čvrstu hranu.

Ova sprava se postavlja na po jedan zub gornje i donje vilice korisnika, i ne dozvoljava da se vilica otvori više od 2 milimetra. Oni koji na zadnji deo vilice montiraju ovu spravu mogu nesmetano da dišu i govore, ali ne mogu u usta da unose čvrstu hranu.

- Ispitanici su u proseku izgubili 6,3 kilograma za dve nedelje, i svi su želeli da nastave sa dijetom - navodi se u saopštenju Univerziteta.

Profesor Paul Branton, vođa projekat DentalSlim Diet Control i prodekan Univerziteta, rekao je da ovu spravu montiraju zubari, i da istu korisnik može otključati specijalnim ključićem u slučaju nužde. Ističe i da je spravu moguće nebrojeno puta staviti i skinuti.

- Ovo je neinvazivna, ekonomična i atraktivna alternativa hirurškim procedurama - kaže profesor.

Uređaj za dijetu Foto: University of Otago

Ipak, iako profesor Branton hvali svoje otkriće, dve žene, koje su učestvovale u ispitivanju, kažu da ima i negativne strane. Naime, kažu da se nisu osećale ugodno, te da nisu mogle lepo da govore, zbog čega im je kvalitet života bio gori.

Univerzitet je naveo da će ova sprava za gubitak kilograma, prva u svetu, pomoći da se reši globalni problem sa gojaznošću.

Međutim, korisnici društvenih mreža su ovaj izum nazvali "spravom za mučenje".

- Ne bih da budem grozna, ali ako neko krene da povraća dok nosi ovo ili će se udaviti ili će udahnuti to. Da ne pominjem lošu higijenu zuba. Nit možeš lepo da pereš zube, niti da koristiš konac. Ovo je baš loša ideja - napisao je jedan od korisnika.

- Mislio sam da je medicina prevazišla ovakve sprave za mučenje - napisao je drugi.

Odmah su reagovali sa univerziteta i objasnili da njihov izum ima višu svrhu.

- Da razjasnimo, ova sprava ne služi za brzinsko skidanje kilograma. Ona je namenjena da pomogne ljudima koji treba da idu na operaciju, a ne mogu dok ne smršaju. Nakon dve ili tri nedelje, magneti se uklanjaju i čitava sprava se uklanja i tada korisnici mogu da budu na manje restriktivnom režimu ishrane - navode sa Univerziteta.

Da li biste vi ikad ovako nešto nosili? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA