≫ 

Danijela završila u bolnici zbog opekotina od sunca, iako je mazala faktor 30: "Plikovi samo pucaju"

Danijela kaže da je kremu nanela čak i pre nego što je krenula iz kuće. Potom još jednom kada je stigla na plažu i posle još jednom. Ipak, i pored mazanja je, kako tvrdi, stravično izgorela i sada, kaže, trpi nesnosne bolove

  • 5
Opekotine, opekotine od sunca, sunčanje Foto: Shutterstock

Danijela Ficsimons (31) strahuje da izađe na sunce nakon što je nedavno završila u bolnici sa opekotinama iako je, kako tvrdi, redovno nanosila kremu za sunčanje sa faktorom 30.

Mlada mama kaže da je izgorela na plaži u Velikoj Britaniji, gde je vodila dečicu na kupanje. Kobnog dana bila je u društvu svog oca Stefana i njeno dvoje dece Kloi (9) i Hejli (8).

Danijela kaže da je zadobila gotovo opekotine trećeg stepena, a leđa su joj prekrivena plikovima iako se, kako kaže, nije ni sunčala.

- To je na hiljade malih plikova, koža mi otpada. Kad legnem, plikovi pucaju i onda mi se limfa sliva niz leđa. Bol je stravičan i srećna sam ako uspem i sat vremena da odspavam tokom noći - kaže Danijela, koja gotovo svakodnevno ide u bolnicu na previjanja i terapije.

Danijela kaže da je kremu nanela čak i pre nego što je krenula iz kuće. Potom još jednom kada je stigla na plažu i posle još jednom. Ipak, i pored mazanja je stravično izgorela i sada, kaže, od bolova ne može ništa da uradi.

- Ne mogu da legnem, ne mogu da se očešljam, ništa ne mogu. Muka mi je od bolova, ovo je nepodnošljivo. Nejasno mi je kako su svi drugi dobro, samo se meni ovo dogodilo - kaže Danijela.

Danijela tvrdi da je isti proizvod koristila i ranije i da se do sada nije dogodilo da izgori.

- Tata je bio sa nama, postavio je suncobran. Bili smo u vodi do kolena, deca su se brčkala. Nisam se ni sunčala maltene - tvrdi Danijela.

Ona je odlučila da tuži proizvođača kreme, a iz te kompanije su saopštili da su "korisnici često nesvesni toga koliko često treba da nanose zaštitni faktor kada borave na suncu". Kako navode, proizvodi su prošli sve testove i kontrole kvaliteta.

- Kada se vrši testiranje proizvoda određena količina kreme nanosi se na određeni deo kože. Potom se taj deo izlaže veštačkim zracima i utvrđuje se zaštitni faktor. Osoba svetlijeg tena bi izgorela u roku od 10 minuta ako ne nanosi zaštitu. Ukoliko koriste faktor 30, imaju zaštitu 30 puta dužu od toga da ništa nisu naneli, bez obzira na to koliko je puta kasnije nanose. To znači da su bezbedni 300 minuta, odnosno pet sati - naveli su iz kompanije.

Kako su istakli, da bi se postigla zaštita, osoba prosečne visine i težine, koja nosi jednodelni kupaći trebalo bi da nanese oko 3 supene kašike kreme, odnosno tri puta da napune dlan kremom i potom razmažu po telu.

- Ovo jeste dosta losiona, a problem je što većina ljudi ne shvata da mora da se nanese ova količina kreme da bi imala efekta. Ukoliko ne nanesu dovoljno kreme, neće ni imati dovoljno zaštite - naveli su iz kompanije.

Video: Koliko je važno drveće: Beograđanin izmerio 60 stepeni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • 1111

    27. jul 2021 | 00:59

    Ovo mogu da budu samo opekotine 2 stepena ali nikako 3 stepena. A snajka je resila da zaradi malo para tuzbom

  • blaf

    29. jul 2021 | 11:58

    Davno sam učio da dišemo i putem kože. Zatvaranje pora nekim kremama, uljima, ... obavezno dovodi do neželjenih posledica! Sunčati telo neki vremenski period samo koristi. Mazanje, i takmičenje ko ima jaču i skuplju kremu, ne vodi dobrom pojedincu već farmaciji!

  • Milo

    29. jul 2021 | 04:15

    Od moje 7-me godine pa do 87-me provodim ljeto po bazenima,rijekama,jezerima i Morima,od Kanarskih ostrva do sjevernog Atlantika.Sunce je danas opasnije od prije 70 godina.U maju se kupuju kreme faktor 50.Sa prvim suncanjem po nekoliko puta dnevno se maze,pa nakon nedelju dana se prelazi na kreme sa manjim faktorima.Kad se dobije tamnija put,moze se preci na suncana ulja.Tad vise nema bojazni za crvenilo.Kod mazanja nesmiju se zapostavljati ledja,ponekad se moraju zamoliti i nepoznate osobe da pomognu.Osobe,koje vise nemaju kose na glavi,u koje spadam nazalost i ja,nesmiju zaboraviti i glavu mazati.Eto toliko,pa zelim svima ugodan boravak kupanja i suncanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA