≫ 

Talibani zabranili brijanje ili šišanje brade: "Niko nema pravo da se žali"

U naredbi upućenoj frizerskim salonima u južnoj provinciji Helmand, talibanske vlasti su upozorile da se mora poštovati šerijatski zakon koji ne dozvoljava šišanje i brijanje brade

  • 3
Talibani, Kabul, aerodrom

Foto: Tanjug/AP

Talibani su berberima u avganistanskoj provinciji Helmand zabranili da brijaju ili šišaju brade svojih mušterija, zapretivši im kaznama, javlja BBC.

Talibanska verska policija u Helmandu tvrdi da se brijanjem ili šišanjem brade krši ono što oni smatraju islamskim zakonima.

Neki vlasnici frizerskih salona u prestonici Kabulu potvrdili su da su i oni dobili slična naređenja, što nagoveštava povratak strogim pravilima koja su bila na snazi u periodu prethodne vladavine talibana, uprkos njihovim obećanjima da će sprovoditi blažu formu državne kontrole, prenosi BBC.

Od preuzimanja vlasti prošlog meseca, talibani sprovode oštre kaznene mere nad svojim protivnicima, a u subotu su borci ove organizacije ubili četvoricu optuženih otmičara i njihova tela obesili na ulicama u provinciji Herat.

U naredbi upućenoj frizerskim salonima u južnoj provinciji Helmand, talibanske vlasti su upozorile da se mora poštovati šerijatski zakon koji ne dozvoljava šišanje i brijanje brade.

"Niko nema pravo da se žali", piše u objavi.

"Borci talibana stalno dolaze i naređuju nam da prestanemo sa šišanjem brade. Jedan od talibana mi je rekao da mogu i tajno da sprovode kontrolu", izjavio je jedan frizer iz Kabula.

Drugi kabulski frizer, koji vodi jedan od najvećih gradskih salona, rekao je da ga je pozvao neko ko se predstavio kao državni službenik i naredio mu da "prestane da sledi američke stilove" i da nikome ne brije niti šiša bradu.

Video: Talibani su iskoristili korupciju kako bi savladali avganistansku vojsku: Bataljoni duhova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Перагеније

    27. septembar 2021 | 13:20

    Смеју ли бар да се купају - макар суботом?

  • Vitez Koja

    27. septembar 2021 | 17:11

    Sada je nastala nova fora za "dobar" biznis.Pored onog da prodaš krme u Teheranu, sad je otvaranje frizerskog salona u Avganistanu.

  • Berberin

    27. septembar 2021 | 17:06

    Talibani vole ZZ TOP

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA