≫ 

Građani nemačkog grada iz nesvakidašnjeg razloga do avgusta ne smeju svoje mačke da puštaju napolje

Zabrana se odnosi na sve mačke u južnom delu grada, a navedeno je kako će se zabrana ponavljati i sledeće tri godine

  • 0
Vilou, mačka Džoa Bajdena

Foto: Tanjug/AP

Vlasti u gradu Valdorfu na jugozapadu Nemačke naredile su vlasnicima mačaka da svoje ljubimce drže u zatvorenom do kraja avgusta kako bi se zaštitile retke ptice kojima trenutno traje sezona parenja.

Dekret je izdat kako bi se zaštitile ševe koje svoja gnezda svijaju na tlu, zbog čega mačkama predstavljaju lak plen. Broj ševa je poslednjih decenija u velikom padu u Zapadnoj Evropi, a vlasti u Valdorfu su rekle kako "opstanak vrste zavisi od svake ptice".

Zabrana se odnosi na sve mačke u južnom delu grada, a navedeno je kako će se zabrana ponavljati i sledeće tri godine. Ako njihova mačka bude uočena izvan kuće ili stana, vlasnici bi mogli da plate kaznu veću od 450 evra, a ako mačka ubije pticu, kazna se penje i do 50.000 evra.

Na ovaj zakon reagovale su neka udruženja za zaštitu životinja, istaknuvši kako zabrana izlaska za mačke koje na to nisu naučene predstavlja velik stres.

- Negativan uticaj mačaka na populacije ptica je kontroverzna teza i, koliko znamo, nedokazana u slučaju ševa u Valdorfu - rekli su za EuroNews predstavnici udruženja Deutscher Tierschutzbund.

Istakli su i kako podržavaju mere kojima bi se štitile ševe, ali da to ne sme da bude na štetu drugih životinja.

- Ako domaće životinje okrivimo za ugrožavanje određenih vrsta ptica, to je kao da ih okrivimo za to što su ljudi uništili prirodna staništa i zalihe hrane divljih životinja - istakli su iz udruženja.

Video: Imaju jedno uho koje je na stomaku, skaču poput mački a neke su i kanibali: Pogodite ko su?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA