Italija zaprepašćena vožnjom mopedom kroz ruševine Pompeje

Ruta kojom se kretao je makadamski put izvan drevnih gradskih zidina, a koju koriste vozila za iskopavanje

  • 0
Motorom kroz ruševine Pompeja Foto: pompeiisites.org

Australijski turista (33) uhapšen je nakon što se mopedom vozio kroz ruševine Pompeje. Na mopedu se vozio oko kilometar i po nakon čega ga je obezbeđenje uhapsilo i pričekalo dolazak policije. Iako se u međuvremenu izvinio italijanski mediji prozvali su ga varvarinom.

Muškarac tvrdi kako nije znao da je zabranjeno voziti na tom prostoru. Srećom u ovom slučaju je potvrđeno kako nijedan deo drevnog grada nije oštećen. Valja napomenuti kako je to mesto staro oko dve hiljade godina, uništeno vulkanskom erupcijom 79. godine, a nalazi se i na popisu UNESCO baštine.

Glavna optužba protiv turiste je za neovlašćeni pristup.

- Ruta kojom se kretao je makadamski put izvan drevnih gradskih zidina, a koju koriste vozila za iskopavanje. Bezbedan je, restauriran i nije dostupan javnosti. Dakle, ni u jednom trenutku nije bilo opasnosti ni za posetioce ni za arheološku baštinu, stoji u saopštenju.

Incident je trajao samo nekoliko minuta pre nego što su čuvari shvatili šta se događa. Zadržali su muškarca do dolaska policije. Vlasti veruju da je ilegalno ušao na mesto kroz službeni ulaz, koji koriste vozila za održavanje. Australijanac se kasnije izvinio.

Ovo nije prvi incident sa turistima

Vest dolazi samo nekoliko nedelja nakon što je dvoje američkih turista prouzrokovalo štetu od 25.000 evra na stepenicama Trinità dei Monti iz 18. veka, bacivši niz njih skutere. Rimsko telo za zaštitu baštine saopštilo je da je uzrokovao lomove na 16. i 29. stepenici desnog stubišta.

Muškarac iz Saudijske Arabije optužen je ranije ove godine jer je pokušao da vozi svoj unajmljeni Maserati niz iste stepenice, odlomivši komad travertina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA