IPHONE 5S: Već hakovali skener otiska prsta (VIDEO)

Ako tvrdnje nemačkih hakera budu tačne, to će biti veoma neugodno za Apple koji tvrdi da će ovaj skener zaštititi telefone od kradljivaca, kao i da su zbog toga oni privlačniji korisnicima od telefona konkurencije

  • 9

Nekoliko hakera iz kompjuterskog kluba "Haos" iz Berlina tvrdi da su hakovali skener otiska prsta na novom telefonu kompanije Apple, iPhone 5S i to samo dva dana nakon što je ovaj telefon pušten u prodaju.

Ako njihovi navodi budu potvrđeni, to će biti veoma neugodno za Apple, koji tvrdi da će ovaj skener zaštititi telefone od kradljivaca, kao i da su zbog toga oni privlačniji korisnicima od telefona konkurencije.

Hakeri su i objasnili svoj postupak. Najpre su napravili fotografiju visoke rezolucije otiska prsta ostavljenog na čaši. Zatim su ga skenirali, odštampali laserskim štampačem na foliju i otisak prekrili lepkom. Kada se lepak osušio, oljuštili su foliju s otiska i sve je bilo gotovo.

- Već godinama ističemo da otiske prstiju nikako ne treba koristiti kao neku meru sigurnosti zato što je previše lako napraviti lažne otiske. Osim toga, glupo je koristiti kao meru sigurnosti nešto što ne možete da promenite i što svakoga dana ostavljate svuda oko sebe. Novi iPhone sada samo ima senzor više rezolucije, tako da je bilo dovoljno da napravimo detaljniji otisak – rekao je Starbag, jedan od hakera iz Nemačke.

Ako je grupa hakera zaista uspela u svom poduhvatu, mogli bi pokupe nagradu od oko 16.000 dolara. Naime, bezbednosni stručnjak Nik de Petrilo postavio je i onlajn takmičenje nudeći novac, alkohol i druge nagrade onome ko uspe da hakuje sistem otisaka prstiju. De Petrilo je istakao da čeka "potpunu video-dokumentaciju", ali i dalje nije jasno da li će hakerima zaista pripasti ova nagrada, budući da je kompanija "Chicago's IO Capital", koja u nagradnom fondu učestvuje sa oko 10.000 dolara, istakla da će sama odlučiti o dobitnicima.

Kompjuterski klub "Haos" je još 2004. godine prvi objavio kako se hakuje skener otiska prstiju i to pomoću predmeta koji se mogu naći u svakom domaćinstvu.

(Telegraf / Dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • he

    23. septembar 2013 | 19:06

    KAMEN, kao i svi prethodni modeli IPhone-a. Glup telefon, za glupe ljude.

  • Makarije

    23. septembar 2013 | 22:06

    Za svaki novi proizvod treba izvesno vreme da "legne" ,...apple će to već srediti,...jednostavno nedajte vaš telefon nikome i sve ok kao i do sada, mnogo veći problemi su facebook sa podacima na izvolte,.....svima

  • drhtavica

    23. septembar 2013 | 22:28

    A što se ovo hakeru trese ruka?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA