NEKAD I SAD: Pogledajte kako se menjao Gmail (FOTO)

Tokom prethodnih deset godina, Gmail je nekoliko puta menjao dizajn i ubacivao nove mogućnosti kao što su chat i kalendar. U nastavku pogledajte sve promene koje je najpopularniji mejl prošao u protekloj deceniji

  • 2

Gmail najpopularniji mejl servis na svetu ove godine obeležava desetogodišnjicu postojanja. Pojavio se davne 2004. godine, a tokom vremena promenio je nekoliko izgleda i dodavao razne funkcije.

Pogledajte kako je Gmail evoluirao tokom poslednje decenije.

2004. godina: Početak

Prema Google predanjima, jedna od korisnica se žalila kako većinu vremena provodi tražeći mejlove koristeći razne servise, i pitala je ovu kompaniju da joj pomogne u tome. Ovo je navelo inženjere da počnu sa radom na Gmail-u, a za njega su izdvajali samo 20 odsto radnog vremena. Popularni servis ostao je u beta fazi sve do 2009. godine, pet godina nakon njegovog lansiranja.

2006. godina: Chat i kalendar

Ove godine je Gmail počeo da se širi veoma brzo. Google je u februaru objavio chat, Gmail za domene tri dana kasnije, i u aprilu kalendar.

2010. godina: Priority Inbox

U avgustu ove godine Gmail je dobio "Priority Inbox" koji je podelio dolazeće mejlove u tri foldera: "Important and unread", "Starred", i "Everything else". Ovo je pomoglo korisnicima da sami podešavaju koji mejlovi su im bitni, kako bi izbegli razne reklame i pretplate koje stižu svakodnevno.

2011. godina: Promena dizajna

Novi dizajn smanjio je prenatrpanost koju je imao prethodni. Prikazivanje profilnih fotografija dodato je u konverzacije, HD teme, kao i opcija za podešavanje prikazivanje inbox-a kao "comfortable", "cozy", i "compact" u zavisnosti od veličine ekrana korisnika.

2013. godina: Kategorije

Ovo je dodatno smanjilo natrpanost u sandučetu, tako što je dolazeće mejlove podelio u tabove u zavisnosti od toga kojoj kategoriji pripadaju. Mejlovi sa društvenih mreža biće smešteni u tab “Social”, reklame u “Promotions” i tako dalje.

2008. godina: Gmail za Android

Prva aplikacija bila je dostupna za T-Mobile-ov G1 telefon. Danas se ona skida sa Play Store-a i preuzeta je skoro milijardu puta.

2011. godina: Gmail za iOS

Dugoočekivana Gmail aplikacija za Apple-ov operativni sistem konačno je stigla u novembru 2011. godine. Aplikacija je od tada često apdejtovana i sada korisnicima omogućava prebacivanje između pet različitih naloga.

(Telegraf.rs / Izvor: mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đani

    10. april 2014 | 10:43

    Oduvek je bio konfuzan i besmislen, čas nešto ubacuju, pa izbacuju, ne zna se koja je božja volja. Prvo su imali Talk, pa Buzz, G+, pa Hangout... i niko živi to uopšte ne koristi!

  • Belogradjan

    2. april 2014 | 21:04

    Mnogo je bio bolji stari ovaj novi nepregledan konfuzan i jos gore bez pitanja promene okruzenje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA