• 1
 ≫ 

Australijski ovčar: Najšarmantniji pas na svetu

 ≫ 

Ovog “nasmejanog” čuvara ovaca mnogi smatraju pripadnikom najlepše rase koji poprima nezgodnu narav ako je “besposlen”, pa postaje glasan, dosadan i destruktivan

  • 1
Australijski ovčar Foto. Pixabay

Svakodnevna “zatrpanost” poslom - to je životni “moto” ovog lepog kućnog ljubimca, poreklom iz SAD, pripadnika prve FCI grupe.

“Australijski” deo njegovog imena potiče od ovaca, uvezenih sa ovog kontinenta, koje je čuvao. Australijski ovčari često se porede sa rasom border koli. Njihova visina je od 46 do 58 cm, a težina od 20 do tridesetak kilograma.

Razigran i radan

Inteligentan, vredan i svestran, on će biti najsrećniji u domu čiji članovi umeju da iskoriste njegov “mozak” i energiju. Elan koji nosi ovaj pas mora sagorevati svakodnevno. Potrebna mu je vežba, vežba i opet vežba: šetnja po dvorištu, do komšije, skakanje u prirodi… Ako je besposlen, pretvoriće se u pravu dosadu, galamiće i može postati štetočina. On će juriti za automobilima ili drugim ljubimcima, praviće haos u dvorištu, vašem ili susedovom, ili će preokrenuti dom naglavačke.

Kakav temperament ovakvog lepotana!

Ako nemate vremena ili energije da ga trenirate i svakodnevno vežbate s njim, australijski ovčar definitivno nije rasa za vas. Potrebno mu je 30 do 60 minuta vežbanja dnevno, po mogućnosti sa visokoenergetskim aktivnostima kao što je igranje sa frizbijem, kao i treninzi poslušnosti.

Ukoliko ste zaljubljenik u agiliti sportove, on će vam biti pravi partner: Ovaj srednje veliki pas, sa kupiranim ili prirodnim repom, vrhunski je takmičar na svim nivoima i testovima. Uspešan je i u psećim “poslovima”, kao vodič, pomoćnik, policijski pomagač, tragač i spasilac.

Australijski ovčar Foto. Pixabay

Izuzetan čuvar

Ovaj pas neće lajati samo ako mu je dosadno: ukoliko proceni da porodici preti opasnost, upozoriće lavežom. Iako ima reputaciju ljubimca kome je potreban širok i otvoreni prostor, on se sasvim dobro snalazi u gradu, uz dovoljno stimulacije i vežbanja. Ipak, on nije dobar izbor za stan. Najbolje bi bilo da ovog psa dovedete u dom sa dvorištem.

Ukoliko ne može da iskaže autoritet u čuvanju stoke (za šta je stvoren), on će se nametnuti vlasniku, pogotovo plašljivom ili neiskusnom, i preuzeće dominantnu ulogu u porodici. Zbog toga mu je potreban karakteran vlasnik čvrste ruke.

Mnoštvo boja

Svaki pas ove rase je jedinstven po boji i oznakama. Oči bademastog oblika su mu smeđe, plave, boje ćilibara ili u bilo kojoj varijaciji ili kombinaciji navedenih boja, uključujući flekice i mrlje. Australijski ovčar ima oštar, ali prijateljski pogled. Plavo-sivi ili crni psi imaju crnu pigmentaciju na očnim kapcima. Crvenkasto šarenim i crvenim psima očni kapci su smeđe pigmentisani.

Dlaka im je crna, crvena, crvena merle i plava merle, sa žućkastobraon mrljama ili bez njih.

Važnost socijalizacije

Australijski ovčar je nepokolebljiv prema nepoznatima, pa mu je potrebna rana socijalizacija: u suprotnom će ujedati i napadati. Omogućite mu susrete sa prijateljima, porodicom, komšijama, pa čak i nepoznatim ljudima kako biste mu pomogli da upotpuni društvene veštine.

Budite sigurni da ste spremni za psa sa visokom energijom ako odaberete australijskog ovčara, jer ovi živahni momci i devojke mogu da trče danima i neće biti zadovoljni statičnim vlasnicima.

Australijski ovčar Foto. Pixabay

Zdravlje i nega

Da biste dobili zdravog ljubimca, nikada ne kupujte štene od neodgovornog odgajivača! Renomirani uzgajivač će testirati pse za uzgoj kako bi se uverio da nemaju genetske bolesti koje mogu preneti na štence. Osim toga, psi moraju imati ujednačen temperament.

Ovaj pas se poprilično linja, stoga mu je potrebno redovno održavanje, uključujući nedeljno četkanje i eventualno skraćivanje dlake. Australijski ovčar je uglavnom zdrava rasa: moguća su oboljenja na genetskoj osnovi, i to očne bolesti i displazija kuka. Njegov životni vek je oko 15 godina.

Kako izgleda druženje sa štencima i odraslim psima ove rase, pogledajte u sledećem videu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    11. januar 2023. | 14:18

    "Kakav temperament ovakvog lepotana!" - СВА срећа те не уме да вози кола...