• 0
 ≫ 

Da li vas mačka napada iz čista mira?

 ≫ 

Vaša mazna i dobra kućna ljubimica iznenada pokazuje agresiju prema vama i članovima vaše porodice, drugim ljubimcima, gostima… Koji su razlozi jednog od najčešćih problema u mačijem ponašanju?

  • 0
Mačka i preusmerena agresija Foto: Pixabay

Mačke su neodoljivi kućni ljubimci: fasciniraju nas ne samo izgledom, već i specifičnim temperamentom.

Neretko nas njihovo ponašanje zbunjuje, budući da su nepredvidive i “prevrtljive”.

Da li se i vama desilo da vas mačka iz čista mira napadne? I ne samo vas, nego i ostale članove porodice, drugog kućnog ljubimca, goste…

“Odluka” mačke da nasumično deli pravdu članovima vašeg domaćinstva definitivno će zbuniti svakog vlasnika.

Misterija iznenadnih napada biće veća ako je mačka do tad bila slatka i umiljata.

Isključite zdravstvene probleme

Najvažnije u novonastaloj situaciji je da isključite zdravstvene probleme kao uzrok moguće promene ponašanja. Kad to učinite, konsultujte se sa veterinarom ili stručnjakom za ponašanje životinja o mogućoj pojavi preusmerene agresije.

Evo i tipičnog primera.

Imate nove komšije sa kojima su se doselile i njihove kućne ljubimce - mačke. Vaša maca ima odličan pogled na njih, pogotovo ako živite u kući, a vaši susedi puštaju mačke napolje. Samo jedan pogled na “suparnice” biće dovoljan da vaša mačka “poludi”.

Mačke su uvek na oprezu kad se u njihovoj blizini nađu drugi predatori. Problem nastaje ukoliko mačka uoči neposrednu opasnost, a ne može da je dosegne i prevaziđe. Nesposobna da “napadne” pravi izvor frustracije i teskobe, mačka će usmeriti agresiju na najbliže biće.

Mačka i preusmerena agresija Foto: Pixabay

Razlozi preusmerene agresije

Preusmerena agresija jedan je od najčešćih problema ponašanja kod mačaka. Ovakve situacije nisu neprirodne, naprotiv, jer mačka reaguje u strahu, a njeni prirodni instinkti preživljavanja preuzimaju dominaciju. To je stari refleks „bori se ili beži“, onaj koji čuva mačke od toga da postanu obrok drugog predatora u prirodi. U nemogućnosti da dođe do stvarnog objekta agresije, mačka će odlučiti da je borba sa drugom mačkom u zatvorenom prostoru, psom ili čak ljudima, neophodna da bi preživela.

Pogrešno usmereno agresivno ponašanje kod inače prijateljske mačke izaziva sve ono što ona shvata kao pretnju svojoj teritoriji ili njenim resursima. Nažalost, njena nesposobnost da napadne pravi izvor frustracije može izazvati pogrešno usmerenje njenog odgovora.

Preusmerenu agresiju mogu da izazovu i buka i glasna svađa, ulične mačke koje se pojavljuju u blizini vašeg doma, druge životinje (veverice, psi, ptice…), neslaganje među kućnim mačkama, sezona parenja (čak i u slučaju da je mačka sterilisana ili kastrirana) i sve ono što mačka oseća kao pretnju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari