≫ 

Koje su posledice uklanjanja kandži kod mačaka

Pri uklanjanju kandži zapravo se vrši amputacija poslednje kosti na prstu mačke

  • 0

Naši ljubimci su ravnopravni članovi naše porodice od samog početka, ali da budemo iskreni - nekada zaista umeju da naprave problem.

Dešava se da nestašne mačke "preurede" naš dom tako što sruše ili čak unište neki deo nameštaja. To zavisi od karaktera i navika životinje.

U slučajevima grebanja nameštaja i ostalih stvari vlasnici često pribegavaju jednoj čudnoj praksi, a to je uklanjanje kandži kod mačaka.

Šta je uklanjanje kandži kod mačaka (declawing) i kako se sprovodi?

Uklanjanje kandži kod mačaka predstavlja proceduru u kojoj se maci zauvek eliminišu kandže. Mnogi posmatraju ovaj proces kao bezazlen, sličan skraćivanju noktiju kod ljudi. Međutim, istina je mnogo drugačija.

Pri uklanjanju kandži zapravo se vrši amputacija poslednje kosti na prstu mačke Foto: Telegraf

Pri uklanjanju kandži zapravo se vrši amputacija poslednje kosti na prstu mačke. Radi poređenja: to je ista situacija kao da bi čoveku uklonili poslednju kost na prstu - falangu. Zvuči čudno, zar ne?

Ova procedura obavlja se kod veterinara: skalpelom ili laserski. Rane se zatvaraju ušivanjem ili hirurškim lepkom, a šape se previjaju.

Postoji još jedna vrsta procedure - tendonektomija, pri kojoj se hirurški uklanja jedan deo tetive u prstu mačke, tako da ona ne bi mogla da izvlači kandže.

Iako se smatra da tendonektomija nije toliko bolna kao trajno uklanjanje kandži, istraživanja Američke veterinarske asocijacije pokazuju da ona može imati slične komplikacije i posledice kao uklanjanje kandži.

Koje su posledice odstranjivanja kandži kod mačaka?

Ceo tekst pročitajte na našem sajtu ljubimci.telegraf.rs.

(Telegraf.rs/Izvor: apetit.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA