≫ 

Veoma ste zauzeti, ali želite da imate psa? Ovo su najbolje rase za vas

Užurban i zauzet način života vas može odgurnuti od odluke da imate psa, ali na vašu sreću postoje rase pasa koje mogu da prate vaš gust raspored.

  • 1
boston terrier pas Foto: Pixabay.com

Haotičan dnevni raspored je za svakog čoveka drugačiji. "Super zauzetost" može značiti da često ostajete u kancelariji do kasno, imate četvoro dece i još jedno na putu, frilenser ste i konstantno radite ili volontirate vikendom. Dodajte tome novog ljubimca i potpuno ste pretrpani. Ali, ako ćemo biti iskreni, studije poput  Human Animal Bond Research Institute su dokazale da psi mogu znatno smanjiti nivo stresa kod svojih vlasnika, što cene i oni vlasnici koji nemaju haotičan raspored.

Ako ste ozbiljni u nameri da udomite psa, dobro razmislite o potrebama svake rase ponaosob. Kada i gde ćete u vaš raspored ubaciti dnevne šetnje, sečenje noktiju (jednom mesečno), redovne posete veterinaru i slobodno vreme koje ćete provesti sa svojim ljubimcem. Razmotrite koliko su parkovi za pse i veterinar udaljeni od vas. Da li često idete na poslovni put? Da li imate partnera koji je podjednako zauzet ili je vaš partner u mogućnosti da posveti malo više vremena ljubimcu? Ova pitanja su samo vrh ledenog brega, ali predstavljaju odličan početak.

Iako je psima potrebno mnogo pažnje, postoje i one pasmine koje su spremne da se stope sa vašim gustim životnim rasporedom. Pure Wow je izdvojio najpogodnije rase za ljude koji su prezauzeti, ali ipak žele ljubimca.

Bostonski terijer

Sa svojim velikim očima i smoking stil dlakom, ovaj terijer je marljiv pas koji želi vaše odobrenje. Koliko će vam vremena trebati da ga istrenirate ne možete znati tačno, jer je svaki pas priča za sebe, ali nekoliko šetnji dnevno i malo igranja u zatvorenom prostoru će najverovatnije biti dovoljno da vaš pas nauči novu rutinu. Sjajni su ljubimci za vlasnike koji žive u stanu, ali su podjednako dobri i za porodice sa decom koje žive u kući. Njihova dlaka veoma je laka za održavanje.

Čivava

Čivave su kao ona vrsta prijatelja koja je „uvek spremna za sve“. Veoma su prilagodljivi, lako i brzo nauče šta god smatrate da treba da znaju. Bilo da imate čivavu sa krakom ili dugom dlakom, obe se lako češljaju i lake su za održavanje. Njihova veličina ih čini savršenim za putovanja.

Čivava, pas, Foto: Pixabay

Jazavičar

Jazavičari imaju pozitivan stav i obično su spremni da se igraju sa bilo čim što im bacite (frizbi, lopta, plastična flaša). Dobar trening za ovu rasu može biti trčanje po kući i dvorištu ili lagane dnevne šetnje. Ako kojim slučajem radite u kancelariji koja dozvoljava pse ili radite od kuće, vaš ljubimac će biti i više nego zadovoljan da leži pored vas dok se vi fokusirate na vaše zadatke.

Francuski buldog

Francuski buldog zahteva minimalno negovanje, retko laje i odlično se prilagođava životnom stilu porodice. Trening shvata prilično ozbiljno. Obavezne su redovne šetnje, jer ova rasa mora održavati zdravu kilažu, veoma lako skrenu sa kursa i ugoje se. Francuski buldog je takva rasa da se može uklopiti bilo gde, sa bilo kim.

Kavalirski španijel kralja Čarlsa

Zbog svoje sposobnosti da osete i prilagode se temperametu svog vlasnika ova rasa je sjajna za ljude koji su stalno u pokretu. Potrebno je da im se dlaka češlja svake nedelje, kako bi se osiguralo da se njihova duga dlaka neće umrsiti ili ućebati. Ova pasmina se odlično povezuje sa decom, ali i drugim kućnim ljubimcima.

Baset

Jedan od najvećih lenjivaca među psima je upravo baset. Ovi psi su mirni i strpljivi. Veoma se dobro slažu sa drugim psima i bezuslovno su verni, iako ponekad može delovati kao da ne obraćaju pažnju na vas. Najvažnija stavka kod održavanja ove rase jeste obavezno četkanje tri do četiri puta nedeljno kako bi im dlaka ostala zdrava.

BASSET HOUND baset pas Foto: Pixabay.com

Mali hrt

Mali hrt zahteva minimalno održavanje u svakom aspektu svog života. Oni su zadovoljni i kada jednostavno leže na krevetu sve dok vi ne dođete sa posla ili dok ne budete spremni za šetnju. Njihova kratka dlaka ne zahteva posebno doterivanje i veoma retko laju.

Border terijer

Ova rasa je prosto neodoljiva i lako podučiva. Obožavaju decu i rado se igraju sa njima. Border terijeri vole rutinu i rado je prate, jedu u tačno vreme, šetaju se u određeno vreme i u određeno vreme spavaju. U najidealnijem slučaju bilo bi najbolje da vlasnici poseduju dvorište, kako bi ovaj pas mogao da ima svoj prostor koji će obilaziti i istraživati. Lako se prilagođavaju i na život u gradu sve dok ga redovno vodite u park da trči i istražuje. Potrebno im je brzo četkanje svake nedelje.

Dobra vest je da iako imate užurban stil života možete pružiti sjajnu negu i ljubav vašem psu. Postoje aplikacije koje vam omogućavaju da pratite aktivnosti vašeg psa dok ste odsutni, hranilice koje će osigurati da vaš pas ima dovoljno hrane i vode dok se ne vratite. Međutim, ništa ne može da nadmaši vreme koje ćete vi provesti sa svojim psom nakon dugog dana. Ako ipak nemate vremena za tu radosnu igru i povezivanje, možda bi bilo bolje da razmislite o zlatnoj ribici, dok vam život malo ne uspori.

(K. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ne znam bas da li ste upravu..

    14. februar 2020 | 14:27

    Francuski buldog je izuzetan pas ali zahteva izuzetnu negu. Vrlo su boleslji, ceste posete kod veterinara zbog raznog spektra zdravstvenih problema. Ko kaze da se ne linja, laze... ne voli da ga ostavite samog, bude tuzan, cak i ljut, prati vas i do toaleta, kao mala senka. Ako idete na odmor i ostavite ga u pansion ili kod nepoznatih ljudi, izuzetno pati, odbija da jede... ne racunajte da mogu da izdrze ekstremne setnje, pod tim mislim 5 km, na preko 20C.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA