• 0
 ≫ 

Ovih 5 stvari obavezno morate da uzmete u obzir: Kako da odaberete psa koji odgovara vašim godinama?

 ≫ 

Potrebno vam je društvo u vidu malog, dlakavog prijatelja? Psi su odlično društvo i naučno je dokazano da pozitivno utiču na naše zdravlje. Koja rasa je najbolji izbor za vas?

  • 0
Čovek, muškarac, pas Foto-ilustracija: Pixabay

Selektivno parenje različitih rasa pasa dovelo je do evolucije rasa, kako bi se zadovoljile potrebe ljudi. Ovčari su pomagali u čuvanju ovaca, terijeri su čuvali farme od miševa, tibetski mastif je štitio monahe od opasnosti koje su pretile manastirima. Kako je vreme teklo, tako je selektivno parenje dovelo do širokog izbora pasmina sa osobinama koje mogu pomoći ljudima u raznim aktivnostima.

Najveći zadatak za današnje pse je da ljudima budu dobro društvo. Postoji mnogo zdravstvenih benefita koji dolaze sa ovim ljubimcem, pogotovo ako starite.

Studije su pokazale da vam ljubimci održavaju krvni pritisak i teraju vas da budete fizički aktivniji, samim tim pomažu vam da održite zdravu kilažu. Pas može poboljšati vaš socijalni život, jer vlasnici pasa najviše vole da pričaju sa drugim vlasnicima. Oni su manje pod stresom i manje su anksiozni od  ljudi koji ne poseduju ljubimca.

Zašto je važno da izaberete pravu rasu psa

Veoma je važno da obavite malo istraživanje pre nego što usvojite ljubimca. Svi smo drugačiji i neki usvojitelji traže specijalne karakteristike kod psa.

Ako tražite ljubimca koji će ležati sa vama na kauču i gledati televizor, onda želite da usvojite psa mirnog karaktera. Ili biste mogli da usvojite starijeg psa. Redovno šetate i uživate u tome? Potražite psa sa više energije i psa koji voli šetnje u prirodi. Treba vam pas koji će štititi vas i vašu porodicu? U tom slučaju bi trebalo da izaberete veću rasu, čiji je prirodni instinkt da zaštiti.

Potrebno je da nađete psa koji će se uklopiti u vaš način života, ali i psa koji će odgovarati vašem karakteru. On će biti vaš najbolji prijatelj, želećete da starite zajedno. Održavajte vašeg psa zdravim, kao što i on vas čini.

psi pas foto: pixabay.com

Osobine psa koje bi trebalo da uzmete u obzir pri usvajanju

1. Zdravlje i prosečan životni vek

2. Veličina i snaga

3. Nivo energije

4. Lako dresiranje

5. Godine

1. Zdravlje i prosečan životni vek

Kada odlučite da usvojite psa, ništa ne treba da vam bude bitnije od njegovog zdravlja. Usvajanje novog psa ili šteneta zahteva da budete upoznati sa njegovim potencijalnim genetičkim problemima, koji bi kasnije mogli da predstavljaju problem.

Na sreću, postoje testovi koji su dostupni za uzgajivače. Oni im pomažu da detektuju genetičke abnormalnosti kod odraslih pasa, kako bi izbegli parenje sa onima koji imaju visok rizik da obole od genetičkih bolesti.

2. Veličina i snaga

Nije iznenađenje da su velike rasa pasa i snažne. Ono što nas može iznenaditi je jačina nekih manjih rasa. Rase poput  džek rasel terijera i špica imaju manje od šest kila, ali su veoma snažne i energične. Biranje psa po veličini i jačini će vas osigurati da ste izabrali pratioca za ceo život.

3. Nivo energije

Ljubimci svoje vlasnike održavaju aktivnim i zdravim. Kada imate psa, veoma je lako biti aktivan, jer pas zahteva šetnju. Psi čiji je nivo energije viši, moraju imati dve ili tri šetnje na dan. Pogledajte svoj raspored i razmislite koliko vremena možete da posvetite dodatnim šetnjama i da li imate snage za njih.

Štene, pas Pixabay

4. Lako dresiranje

Ne postoji bolje društvo od inteligentnog i pravilno dresiranog psa. Dresiranje je važan deo socijalne interakcije. Ove rase je najlakše dresirati:

1. Border Koli

2. Pudla

3. Nemački ovčar

4. Zlatni retriver

5. Doberman

6. Šetlandski ovčar (Lesi)

7. Labrador retriver

5. Godine 

Svi dobro znamo da su štenad neodoljiva, ali oni nisu najbolji izbor za starije vlasnike. Razmislite o usvajanju starijeg psa, jer su oni dobro dresirani i ne zahtevaju mnogo pažnje. Oni su najsrećniji kada sa vama uživaju na krevetu i gledaju televizor.

Kao što su nama potrebni vitamini i suplementi kako bismo ostali zdravi, isto važi i za psa. Ako želite da izbegnete ozbiljne probleme koje starost sprema za vašeg ljubimca, pitajte veterinara da vam da listu vitamina koji su dobri njega.

Plan B

Ovo nije nešto o čemu bi voleli da razmišljate, ali - šta će biti sa ljubimcem, ako se vama nešto dogodi? Morate imati plan u slučaju da se dese nepredviđene okolnosti. Često ljubimci ostavljeni bez plana završe u kafileriji. Šanse da ih neko usvoji su veoma male. Razgovarajte sa veterinarom, porodicom i prijateljima i vidite koje su vam opcije. Bićete mirniji kada budete znali da je vaš ljubimac zbrinut u slučaju da se vama nešto dogodi.

Zapamtite, odabrati psa koji će stariti sa vama nije laka odluka. Uzmite vremena i istažite sve opcije. Pričajte sa porodicom i prijateljima, kako biste dobili drugo mišljenje. Pravi ljubimac će biti odličan dodatak za vaš dom.

(K.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari