• 0
 ≫ 

Sumnjate u zdravlje vašeg ljubimca? Postavite veterinaru ova pitanja

 ≫ 

Mnogi ljudi kod veterinara stižu nervozni i zabrinuti i zbog toga propuste da se informišu o važnim stvarima. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se bolje snađete

  • 0
Pas, retriver, zlatni retriver Foto: Pixabay

Bilo da ste dugogodišnji vlasnik ili prvi put imate ljubimca, ne možete zaobići veterinarsku ambulantu. Ako vam pažnja brzo odluta, jer ste nervozni u prisustvu lekara ili ste preterano zabrinuti za svog ljubimca, napravite plan. Upišite u telefon sva potencijalna pitanja koja imate za vašeg veterinara i nećete izaći iz ordinacije zabrinuti.

Veterinar Leni Kaplan kaže da vlasnici ljubimaca ne bi trebalo da se plaše da postave pitanje. Na što više pitanja vam veterinar da odgovor, to ćete biti smireniji. NewYork Times pitao je Doktora Kaplana da sastavi pitanja koja bi vlasnici uvek trebalo da postave svom veterinaru.

Koju hranu da dajem ljubimcu? 

Pregledanje polica u pet šopu može biti zbunjujuće i umarajuće. Sva ta pakovanja na kojima je savršen pas ili mačka, mogu vas dovesti u zabludu da je to dobar izbor hrane za vašeg ljubimca. Veterinar bi trebalo da vam kaže koju hranu vaš pas sme da jede, a ne radnik u prodavnici, koji možda ne zna šta je dobro za rasu vašeg psa ili mačke. Mnoge kompanije koje se bave proizvodnjom hrane za ljubimca unajmljuju vešte promotere koji zbunjivanju vlasnike i prodaju im neodgovarajuće proizvode.

francuski buldog, pas Foto: Pixabay

Koliko moj ljubimac ima kila? 

Da li ste ikada pogledali svog ljubimca i pomislili da se ugojio? Ili ste to pripisali debelom zimskom krznu? Veoma je teško ustanoviti da li je vaš ljubimac gojazan, ako je po prirodi čupav. Vlasnici retko uvide višak kilograma, jer viđaju svog ljubimca svakog dana. U istraživanju koje je 2018. godine sprovela Američka asocijacija za prevenciju gojaznosti kod ljubimaca, otkrila je da je 55 % pasa gojazno, a 59% mačaka. Od svih testiranih vlasnika, samo 68% je reklo da želi da im veterinar prepiše pravilnu ishranu za ljubimca.

Dobijanje na kilaži može da skrati životni vek vašeg ljubimca. Neuhranjenost, takođe može naškoditi vašem ljubimcu, zato je veoma bitno da prilikom svake posete veterinaru pitate doktora za mišljenje o kilaži i mogućoj korekciji ishrane.

Koliko fizičke aktivnosti je potrebno mom ljubimcu?

Vežbanje vam pomaže da se povežete sa svojim ljubimcem, održava njegovu kilažu i smanjuje nervozno ponašanje poput grebanja nameštaja ili prevrtanja đubreta. Svi ljubimci treba da vežbaju, ali stručnjaci se slažu da se količina aktivnosti treba odrediti po godinama, rasi i medicinskoj istoriji ljubimca.

Kučići dobijaju kratke nalete energije tokom čitavog dana. Ova faza je poznata pod nazivom "zombi", što ukratko znači da u toku tih faza morate zabavljati vašeg psića ili ga odvesti u kratku šetnju. Veće pse koji žive u gradu trebalo bi šetati dva ili tri puta na dan, pored redovnog igranja. Rasama kao što je čivava potrebno je više mentalnih stimulacija, nego šetnje. Buldog i ostale rase kratke njuške imaju respiratorne probleme, što im otežava fizičke aktivnosti.

Većina mačaka koje žive unutar doma zahteva minimum pola sata igranja na dan. Bacanje lopte, jurenje konopca ili lavirint hranilice bi trebalo da budu dovoljne da vaša mačka izbaci višak energije.

Veterinar vam može dati personalizovani režim vežbi, kao i savete koji će vam pomoći da prepoznate kada je životinja premorena.

Kakvi su mu zubi i desni?

Ljubimci odlično kriju kada ih nešto boli. Neki vlasnici mogu prevideti zubne probleme svojih ljubimaca, sve dok ne bude prekasno. Loš zadah, truli zubi ili gubitak apetita mogu ukazivati na zubnu bolest ili na infekciju srca, poznatiju kao endokarditis. Vaš veterinar može otkriti rane znakove infekcije prilikom redovnog pregleda i predložiti vam zdravstveni plan.

Video: Ljubav je najveće čudo: Ovako se vole mačka i svraka

(K. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari