• 1
 ≫ 

Saveti koji će vam sigurno pomoći: Naučite kako da dresirate novog ljubimca

 ≫ 

Kućni ljubimci su zaista divni, ali prilagoditi ih životu u kući ume da bude naporan posao. Evo nekoliko praktičnih trikova

  • 1
Čovek, muškarac, pas Foto-ilustracija: Pixabay

Svi oni koji imaju kućne ljubimce znaju to koliko ih je teško dresirati i naučiti ih da se ponašaju u skladu sa životom u kući.

Zato ćemo vam predstaviti nekoliko pravila dresure kojima ćete lakše naučiti svoje ljubimce lepom ponašanju.

Izaberite lokaciju za dresuru

Najidealnije bi bilo da izaberete mesto u svom dvorištu, koje je blizu vrata koja ćete koristiti za izvođenje svog ljubimca. Dobro razmislite o tome koja bi bila najbolja lokacija na kojoj ćete započeti dresiranje svog psa jer, kada se jednom naviknu na to da fiziološke potrebe obavljaju na tom mestu, teško ih je naterati da to promene, navodi lovetoknow.

Uspostavite raspored obuke

Steknite naviku da svog ljubimca vodite na mesto koje ste odabrali za dresuru u isto vreme  nekoliko puta dnevno. Preporučuje se da pauzu za vršenje nužde za vašeg ljubimca pravite 3o minuta nakon što je imao obrok, kao i još nekoliko puta tokom dana.

Jazavičar, pas Bitno je da odaberete lokaciju za dresuru Foto: Pixabay

Koristite izraz za komandu tokom dresure

Izaberite izraz koji ćete koristiti kao komandu onda kada vaš ljubimac treba da ide u toalet. Kada sa štenetom stignete na mesto koje ste izabrali, izgovorite komandu.

To će pomoći psu da komandu poveže sa radnjom koju treba da izvrši, kao i sa lokacijom na kojoj se nalazite. Kada vaše štene odraste i počnete da ga vodite u parkove, da putujete sa njim ili ga vodite kod nekoga u goste, ove komande će mu pomoći da svoje ponašanje prilagodi novim okolnostima u kojima se nalazi.

Tokom dresure možete koristiti bilo koje izraze koji vam odgovaraju. Ipak, budite sigurni da se te reči neće upotrebljavati na bilo kom drugom mestu, na kom ne želite da pas vrši nuždu.

francuski buldog, pas Dajte psu nagradu za lepo ponašanje Foto: Pixabay

Dajte mu nagradu za lepo ponašanje

Kada vaše štene pokaže poslušnost i lepo ponašanje, nagradite ga. Pohvala i nagrada će mu pokazati to da je njegovo ponašanje poželjno i pohvalno. Izbegavajte kažnjavanje kada pas napravi neku grešku jer nije ni realno očekivati da tokom dresure životinje ne greše.

Da bi dresura imala efekta i kako biste se što bolje fokusirali na dresuru psa, usredsredite se na nagrađivanje lepog ponašanja šteneta, a ne na kažnjavanje lošeg.

Budite strpljivi

Strpljenje je možda i najvažniji element prilikom dresure. Kao što prilagođavanje psa životu u kući nije nemoguć zadatak, isto tako nije ni lak. Na vama je da uspostavite osnovna pravila i držite se rutine dresure. Važno je da zapamtite i to da je proces dresure jednako stresan za vašeg ljubimca, kao i za vas i da ne dozvolite da izgubite strpljenje nijednog trenutka.

Pored ovoga, postoji još nekoliko veština koje vaš ljubimac može naučiti.

pas, poslastica Sa psima je važno biti strpljiv Foto: Pixabay.com

Sedi!

Svaki pas trebalo bi da nauči da sedi. Kada budete spremni da izdvojite svoje vreme i naučite ga tome, obavezno odaberite lokaciju na kojoj ćete imati što manje smetnji sa strane.

1. U džep stavite nekoliko slasnih poslastica za pse, poput komadića sira ili viršle.

2. Namestite svog ljubimca da stoji ispred vas.

3. Pokažite mu poslastice.

4. Pokažite prema zemlji i recite svom ljubimcu da sedne.

5. Bez ponavljanja tih reči, rukama postavite ljubimca u sedeći položaj.  To ćete najbolje učiniti tako što  ćete mu lagano gurnuti donji deo leđa prema zemlji.

6. Jednom kada se pas nađe u sedećem položaju, pomazite ga i hvalite ga.

Vežbajte ovo po nekoliko minuta svakog dana i na kraju će ljubimac početi da sedi po komandi, čim to zatražite od njega. Veoma je važno i to da reč za naređenje izgovorite samo jednom tokom procesa obuke, inače možete nenamerno istrenirati psa da sedne nakon što naredbu čuje određeni broj puta umesto jednom.

Lezi!

Nakon što ste psa naučili da sedne, možete nastaviti dalje i učiti ga i kako da legne.

1. Kada odlučite da ga naučite i tome, prvo što ćete morati da uradite jeste da mu izdate naredbu da sedne.

2. Dok se vaš pas nalazi u sedećem položaju, naredite mu da legne, držeći poslasticu u ruci, ali dovoljno visoko da ne može da vam je otme.

3. Lagano spuštajte poslasticu prema dole, nežno gurajući svog ljubimca da je prati.

4. Jednom kada se vaš ljubimac nađe u željenoj poziciji, nagradite ga poslasticom.

Ponavljajte ovo par dana po nekoliko minuta, sve dok vaš pas ne nauči da legne odmah po komandi.

Prevrni se!

Nakon što vaš pas nauči nekoliko osnovnih stvari, možda ćete poželeti da ga naučite da se prevrće ili pravi neke druge trikove. Pre nego što se odlučite na taj korak, neophodno je da vaš ljubimac već zna da legne pri komandi.

1. Najpre naredite psu da legne.

2. Nakon što legne, jedanput mu recite “prevrni se” i zatim ga lagano, rukama, gurajte tako da se prevrne.

3. Kada se prevrne, pohvalite psa i nagradite ga.

Ponovite to nekoliko puta. Nastavite sa ovom aktivnošću sve dok vaš pas ne bude u stanju da izvede ovo po komandi. Tokom celog postupka hvalite psa i pružajte mu nagrade.

Jedini način na koji možete uživati u blagodetima života sa dobro obučenim psom jeste to da efektivno provodite vreme trenirajući svoje štene. Jednom kada istrajete u treniranju novog šteneta dovoljno dugo da ono nauči da stalno vrši nuždu napolju, shvatićete zašto je naporan rad vredan vremena i truda uloženih tokom procesa dresure. Isto važi i za učenje psa naredbama poslušnosti. Kada uložite vreme i energiju u dresuru, bićete na putu toga da stvorite dobre navike koje mogu pomoći vašem novom ljubimcu da postane odrasli pas koji se dobro ponaša.

(B. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Okret

    9. januar 2020. | 10:05

    Rec "okret" je mnogo jednostavnija od prevrni se. Metoda za ovaj potez je da kada pas legne, poslasticom pridjete do njegove glave i onda je pomerate u smeru u kom zelite da se pas okrene. Pas prati vasu ruku i poslasticu okretom glave do tacke do koje moze da je okrene, a zatim se celim telom okrece kako ne bi poslasticu izgubio iz vida. Tako sam ja mog bigla naucio. Sada je dovoljna samo rec "okret".