• 0

Ljubitelji veverica će se oduševiti: Pogledajte koju ljudsku osobinu imaju ova divna bića

Iako nisu česte kao kućni ljubimci i uglavnom u prirodi beže od ljudi, veverice su nam možda sličnije nego što mislimo

  • 0

Naučnici su otkrili da veverice, baš poput ljudi, mogu biti levoruke i desnoruke, piše The Sun.

Ipak, bez obzira na to što favorizuju jednu stranu tela u odnosu na drugu, to njihov mozak ne čini efikasnijim kao što se veruje da je slučaj kod ljudi.

Naime, veverice koje su tokom eksperimenta pokazale da favorizuju jednu šapu, nisu bile tako dobre u učenju novih stvari kao njihove “drugarice” koje su koristile obe šape.

Istraživači su proučavali 30 divljih sivih veverica, od kojih je njih 12 bilo dovoljno za pružanje potrebnih podataka.

Naučni tim sa Univerziteta u Ekseteru posmatrao je veverice kako vade lešnike iz određenih cevi i pritom su beležili koju su šapu koristile.

Dok su jedne koristile obe šape, druge su vidno favorizovale jednu šapu.

- Otkrili smo da veverice koje imaju tendenciju da koriste samo levu ili samo desnu šapu radije nego da koriste obe zapravo nisu toliko dobre u obavljanju zadataka kao one koje koriste obe šape jednako. One, takođe, i ne uče toliko brzo - kaže autor studije, dr Liza Liver, kaže:

Ona dodaje i da su ovi rezultati u skladu sa prethodnim istraživanjima sisara koji su, takođe, pokazali da strogo favorizovanje jedne strane “vodi do slabih kognitivnih sposobnosti”. Ipak, kako bi se ovo sa sigurnošću utvrdilo, potrebno je još istraživanja.

Video: Veverice se čak i svađaju kao ljudi

(B.K.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima