≫ 

Mačak Bazuka je najdeblji na svetu: Prvi vlasnik je bio dementan i mislio je da ga nije nahranio

Posle smrti vlasnika ostavljen je u prihvatilištu, a njegove navike promenile su se od kada je stigao u novi dom

  • 1

Život mačka Bazuke pun je neočekivanih obrta, a da bi ponovo bio zdrav i srećan, morao bi malo da gladuje.

Prvi vlasnik mačka bolovao je od demencije i dane je provodio u uverenju da nije nahranio svog kućnog ljubimca. Činija za hranu uvek je bila puna do vrha. Bazuka se toliko ugojio, da je vaga u jednom trenutku pokazala 16 kilograma! Za mačke ovakvo stanje može biti smrtonosno. Ipak, surovo bi bilo kriviti Bazukinog prethodnog vlasnika. Bolovao je od teške bolesti, pa je iz velike ljubavi prema životinji stalno brinuo da njegov ljubimac nije gladan.

Mačak je odmah posle prijema u azil dobio medicinsku negu. Izgledom i težinom iznenadio je zaposlene. Bazuka se našao pred komplikovanim procesom mršavljenja kako bi jednoga dana mogao da živi kao i svaka druga mačka.

 

Najpre se našao kod obučene hraniteljske porodice, a njegovi domaćini prihvatili su da prate njegovo zdravlje i motivišu životinju da troši suvišne kilograme. Napredak je brzo postao vidljiv, jer se Bazuka samostalno popeo uz stepenice. Ljubav i briga privremenih vlasnika pomogli su mačku da započne proces ozdravljenja.

Zdravlje Bazuke se vremenom poboljšalo i on je bio spreman da se konačno useli u svoj stalni dom. Nova vlasnica ga je zavolela već pri prvom susretu. Ubrzo je Bazuka dobio i novo ime koje odgovara mački njegovog pedigrea - Car Avgust.

- U novom domu je već nekoliko dana, tako da još uvek nisam primetila značajne pomake. Kada je prvi put izmeren kod veterinara, vaga je pokazala 16 kilograma. Naredna kontrola zakazana je za 14. februar - navodi njegova nova vlasnica Robin Anderson.

Na pitanje da li postoje problemi prilikom čuvanja novog ljubimca, vlasnica kaže da joj najteže pada kada ga preneso na određeno mesto ili naročito u svoj automobil, piše Bored panda.

Robin obožava trening. Trudi se da svoje telo drži u top formi i kaže da će naterati i Avgusta da joj se pridruži.

- Trčim duge deonice. Svoj prvi maraton sam istrčala prošlog novembra. Pre pet godina mi je pronađena šećerna bolest i od tada sam smršala 57 kilograma. Ugojila sam se zbog korišćenja steroida za negu kože.

- Fizička aktivnost mi je pomogla da nivo šećera u krvi dovedem u normalne okvire. Svakog jutra pretrčim distancu između šest i osam kilometara, a vikendom pređem i do 20. Protekle nedelje sam istrčala polumaraton i planiram da u narednoj godini učestvujem na 30 trka. Razmišljam da Avgusta povedem na trening, kako bih saznala da li može pratiti moj tempo - navodi Anderson i dodaje da se mačka još uvek prilagođava na novi dom i psa koji je daleko manji od njega.

 

Kaže da Avgust voli dugo češkanje po stomaku i raduje se što je srećan u svom novom domu.

- Mnogo mi je nedostajao moj mačak Viski koji je uginuo prošle godine. Zapratila sam na Fejsbuku dobrotvornu zajednicu koja spašava životinje širom SAD. Mačke koje su mi se sviđale bile su kilometrima daleko od mene, a onda se pojavio Avgust. Saznala sam da se nalazi u prihvatilištu okruga Dejvidson, dakle nedaleko od mog doma.

- Svideo mi se Avgustov pogled na jednoj od fotografija. Odmah sam znala da smo stvoreni jedno za drugo, a Avgust sada ima problem sa kojim sam se nekada suočila. Popunila sam formular za usvajanje, ali Avgust se još uvek nije nalazio u kompjuterskom sistemu prihvatilišta. Završni intervju je protekao uspešno, pa smo Avgust i ja postali nerazdvojni - kaže Robin Anderson.

Car Avgust se još uvek upoznaje sa svojom novom porodicom. Nema sumnje da će mu pravilna nega i ljubav pomoći da pobedi zdravstvene probleme.

(N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA