• 7
 ≫ 

Ovo zanima sve vlasnike mačaka: Zašto vas one čekaju pred vratima kad god se vratite kući?

 ≫ 

Kućni ljubimci su veoma neodoljivi i odani, a za mace se obično misli da su hladne i samožive

  • 7
cat, mačka Pixabay.com

Za mačke je poznato da mogu biti potpuno samostalni ljubimci, ali to ne znači da ne pokazuju brigu za svoje vlasnike, piše Bright Side.

Svi oni koji imaju mačku za ljubimca znaju da ona često sedi pred vratima i čeka ih kad dođu kući. Otkrivamo nekoliko razloga zašto je to tako.

Mogu da vas čuju

Nije nikakvo čudo to što vaša mačka zna tačno u kom trenutku ćete uću u kuću jer mačke imaju izuzetno dobar sluh. One mogu da detektuju veliki raspon frekvencija i imaju izoštreniji sluh od ljudi, pa i od većine pasa.

Tako da, kada ulazite u vašu garažu ili lift, one to znaju jer vas čuju. Vremenom, one počinju da povezuju taj zvuk sa vašim dolaskom i spremno čekaju da vas pozdrave. A to nas dovodi do sledećeg razloga iz kog vas vaša mačka čeka pred vratima.

Poznaju vašu rutinu

Osim dobrog sluha, mačke imaju još jedan trik da shvate tačno u koje vreme dolazite kući. Imaju odličan osećaj za vreme, tako da mogu da shvate u koje doba dana tačno dolazite.

Rutina je nešto što njima daje nekakav smisao, lako im je da je prate i omogućava im da ustanove vreme vašeg povratka kući, naročito ako imate ustaljen raspored koji mogu naučiti i navići se na njega.

Na primer, ako dolazite kući svakog dana u 19h, vaša mačka će se navići na to i očekivaće vas uvek u to vreme. To ne važi samo za vaš povratak, one mogu pratiti vašu rutinu u nekoliko slučajeva, naročito ukoliko to uključuje vreme njihovog obroka.

Žele vašu ljubav

Obično, kada stignemo kući, svojim ljubimcima poklanjamo pažnju ili  neke grickalice, naročito kada smo proveli dosta vremena razdvojeni od njih. Potpuno je normalno pružiti im tu pažnju i ljubav nakon dolaska kući i one to vole.

Žele hranu

Osim toga što su veoma uzbuđene zbog vremena koje će provesti sa vama i pažnje koju ćete im pružiti, mačke na umu mogu imati još nešto, a to je hrana. Mogu biti zaista dobre i poslušne čitavog dana i onda ne mogu dočekati da budu nagrađene nekim ukusnim poslasticama koje im samo vi možete doneti.

(B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari