• 1
 ≫ 

Šta da (ne) uradite ako vam prilazi nepoznati pas dok šetate s vašim ljubimcem?

 ≫ 

Vaša ispravna reakcija može biti od ključnog značaja

  • 1
Pas, ljubimac Foto: unsplash.com

Opaziti psa koji šeta slobodno, bez povoca, kako vam se približava dok šetate vašeg psa, nije nimalo prijatan osećaj. Neke države imaju zakone koji nalažu vlasnicima pasa da svoje ljubimce moraju šetati na povocu. Međutim, ova regulativa ne postoji u mnogim zemljama ili se adekvatno ne primenjuje. „Purewow“ savetuje šta da učinite ukoliko dođete u ovakvu situaciju.

Šta da uradite?

Budite umom i telom uz svog psa

Naravno, lako je mislima odlutati na drugo mesto dok se šetamo prirodom, ili pažnju posvetiti telefonu. Ali, to vas može sprečiti da na vreme primete pretnju. I tih nekoliko sekundi mogu mnogo značiti.

Stvorite distancu

Održavajte što veću distancu između vašeg i nevezanog psa. Polako se odmičući, pokušajte da odete drugim putem. U ovim situacijama dobro dođe i kesica sa omiljenim poslasticama vašeg psa. Skrenite mu pažnju tako što ćete njegov omiljeni slatkiš baciti na drugu stranu.

Potražite barijeru

Pokušajte da se pomerite do nekog zaklona, nečega što bi moglo ili da vas stavi van vidokruga psa, poput kioska ili parkiranog automobila.

Izgovarajte komande

U ovakvoj situaciji morate se poneti zrelo i odgovorno, čak i ako to znači i zaštitu tuđeg psa. Čvrsto zapovedite psu koji nema povodac da sedne, stane ili ide kući. To su tri uobičajene komande koji psi prepoznaju.

Uzmite vašeg psa u naručje, ukoliko je manji

Ovaj čin je jednostavan da se primeni ukoliko imate psa koji nije veliki. Međutim, i ovde je potrebno da budete lukavi. Pas bez povoca može pomisliti da je ovakav vaš potez poziv na igru. Ukoliko je moguće, pokušajte da ovo učinite okrenuti leđima psu bez povoca.

Naučite da čitate govor tela

Pas bez povoca ide pravo prema vama, šta sad? Pogledajte da li postoje znakovi koji ukazuju na agresiju. Najčešći pokazatelji neprijateljstva su visoko podignute uši i režanje, ali kao i ljudi, tako je i svaki pas drugačiji. Čak i ako vam ne deluje preteće, ipak pokušajte da ga držite na distanci.

Prijavite incident

Prijavljivanje incidenta je važno jer pomaže u sprečavanju ponavljanja ovakvih događaja.

Šta nikako ne smete da uradite?

Ne paničite!

Ukoliko reagujete panično, to će vašem psu biti signal da nešto nije u redu. Ostanite mirni i učinite sve što možete kako bi i vaš pas ostao miran. Nakon što ste se udaljili, a primetite da vas nepoznati pas prati, naredite vašem ljubimcu da sedne ili legne.

Nemojte bežati ili trčati

Zamislite psa bez povoca kao Ti-Reksa iz „Parka iz doba Jure“. Što se brže krećete, on će više želeti da vas sustigne, a sigurno niste brži od njega.

Nemojte se oslanjati na sprejeve

Na tržištu postoje sprejevi za koje se kaže da će oterati nepoželjnog psa. Međutim, ukoliko je iole vetrovito, oni se mogu pokazati kao loša ideja jer možete prsnuti vašeg psa ili sebe.

Nemojte se pouzdati u vlasnika psa

Ukoliko osoba šeta psa bez povoca, to čini jer najverovatnije smatra da je njegov pas bezopasan i prijateljski nastrojen. Ovo je svakako neodgovorno ponašanje, često i nezakonito. Najbolje je zamisliti da vlasnika zapravo i nema.

Nemojte izigravati heroja

U najgorem scenariju, psi će se potući. Ovo je jako loša vest, ali nemojte da izgravate heroja i da uskačete kako biste ih razdvojili. Vrlo lako ćete se uplesti u borbu i biti ujedeni. Najbolji način da se psi razdvoje su voda, ili podmetanje nekog predmeta između njih.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari