• 0
 ≫ 

Da ne kijate kraj svojih ljubimaca: Postoje načini da smanjite efekte alergije, dlaka nije uzrok

 ≫ 

Ukoliko ste ljubitelj životinja i imate psa ili mačku sa kojima živite, ali vam to zadaje probleme u vidu kijavice, kašlja, osipa i sl., možete pomoći sebi

  • 0
mačka, cat

Pixabay.com

Ukoliko počnete da kijate čim dođete u blizinu psa ili mačke, niste sami, piše Geico. Endžel Voldron, direktor za komunikacije sa američkom Fondacijom za astmu i alergiju, kaže da nije bitno čak ni to da li životinje imaju dugu ili kratku dlaku.

Naime, nije krzno ono što nas tera da kijamo, već sitne, mikroskopske ljuskice kože, poznate kao perut, koje postoje čak i kod hipoalergenskih životinja, kao što su psi i mačke bez dlake. Simptomi mogu varirati od lakih do teških i mogu uključivati jednu ili više od sledećih stvari: kijanje, svrab, suzne oči, osip na koži, iritaciju grla, kašalj i teško disanje.

Za razliku od sezonskih alergija koje se javljaju u određeno vreme, a zatim prolaze, alergija na kućne ljubimce je celogodišnji problem. U najbezazlenijim slučajevima, ta alergija vam smeta i može negativno uticati na koncentraciju i produktivnost. Ukoliko već patite od astme, alergija na ljubimce može pogoršati vaše simptome ili čak izazvati ozbiljan napad astme.

Kako biste bili sigurni u to šta vam smeta: ljubimci, polen ili nešto drugo, najbolje je da posetite alergologa. Ukoliko se ispostavi da vam zaista kućni ljubimci izazivaju alergiju, Voldron kaže da postoji nekoliko mera predstrožnosti koje možete preduzeti kako biste svoju okolinu oslobodili od potencijalno štetnih alergena od kućnih ljubimaca.

 

Obezbedite zonu bez kućnih ljubimaca

Držite pse ili mačke dalje od svog kreveta, ne na njemu, pored ili ispod njega. Zapravo, čitava spavaća soba u kojoj provodite trećinu svog vremena, trebalo bi da bude samo za ljudska bića.

 

Uklonite tkaninu i tekstil

Debeli tepisi i zavese mogu zadržati perut koja izaziva alergijske reakcije. Bolje je imati podove od tvrdog drveta i roletne koje se lako čiste, kao i sofu od kože ili sa prekrivačima koji se mogu prati na 50 stepeni Celzijusa ili više. Tepisi i krpare koje lako možete oprati bolji su nego oni koji ne mogu da se peru.

 

Često čistite

Usisavajte barem jednom nedeljno i nosite masku protiv prašine kada to radite jer ćete svaki put kada čistite, podizati alergene. Koristite usisivač koji ima filter sertifikovan kao HEPA (uklanjaju velike količine čestica nečistoće). To znači da će, za razliku od klasičnih usisivača, pokupiti čak i one čestice koje vi ne možete videti, kao što je perut kućnih ljubimaca.

 

Često menjajte filtere za vazduh

Filteri vazduha takođe dolaze sa HEPA sertifikatom, što znači da su napravljeni tako da zarobe čak i najtanje alergene. Menjajte ih makar jednom na svakih 60 dana. Kako biste sprečili prenos čestica iz jedne prostorije u drugu, stavite sloj gaze na ventilacione otvore.

 

Kupajte svog ljubimca barem jednom nedeljno

Vaš ljubimac možda to ne voli, ali njihovo kupanje će vam pomoći da uklonite čestice peruti koje se mogu skupljati na koži i ostati zarobljene u krznu.

 

Tuširanje pre spavanja

Tuširanje uveče sprečiće da spavate u bilo kakvoj peruti kućnih ljubimaca kojoj ste bili izloženi tokom dana. Operite svoju kosu obavezno jer ona može prilično privlačiti te čestice koje će ostati zarobljene u njoj.

 

Transporter za kućne ljubimce u vašim kolima

Svakako se zajedno nalazite u zatvorenom prostoru, tako da transporter neće sprečiti da perut vazduhom dođe sa vašeg ljubimca u vaša pluća, ali ipak može pomoći. Držanje ljubimaca zatvorenim u ovoj situaciji dobro je i iz razloga kako biste sprečili da vas ometaju tokom vožnje.

 

Posetite alergologa

Ukoliko vam alergija na vašeg ljubimca remeti svakodnevno funkcionisanje, možda bi trebalo da posetite alergologa kako biste ustanovili koja terapija je najbolja za vas. Lekar vam može preporučiti lekove koje možete kupovati bez recepta ili, možda, nešto dosta jače.

(B. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari