Korona virus kod pasa: Napada štence i otkriven je još 1971. godine

Virus je obično kratkotrajan, ali može da uzorkuje znatne probleme u trbuhu tokom nekoliko dana

  • 1

Broj obolelih od korona virusa raste širom sveta. I dok naučnici mesecima pokušavaju da utvrde šta je tačno uzrok ovog novog virusa nazvanog Covid-19, kao i kako da spreče širenje zaraze, malo je poznato da ovaj virus napada pse.

Naime, reč je o pasjem koronavirusu iz porodice "coronaviridea" koji kod pasa izaziva veoma zaraznu crevnu bolest. Otkriven je 1971. godine u Nemačkoj za vreme epidemije kod stražarskih pasa. Posebno napada štence.

Virus je obično kratkotrajan, ali može da uzorkuje znatne probleme u trbuhu tokom nekoliko dana.

Svoje ime virus je dobio po tome što kada se posmatra odozgo pod elektronskim mikroskopom ima prsten izbočenja koji izgleda kao mala kruna.

Pasji koronavirus ne utiče na ljude.

Kako se prenosi?

 

Većina slučajva ovog koronavirusa dobija se oralnim kontaktom sa zaraženim fekalijama. Pas se takođe može zaraziti ako jede iz kontaminirane posude za hranu ili direktnim kontaktom za zaraženim psom.

Takođe, gužva i nesanitarni uslovi doprinose zarazi.

Period inkubacije je jedan do četiri dana, a trajanje bolesti je dva do deset kod većine pasa. Sekundarne infekcije bakterijama, parazitima i drugim virusima mogu razviti i produžiti bolest i oporavak. Psi mogu da budu nosioci bolesti i do šest meseci (180 dana) nakon infekcije.

Simptomi

 

Kod pasa se često pokazuje vrlo malo kliničkih znakoca. Povremeno samo infekcije mogu da izazovu teže simptome, posebno kod štenaca. Najtipičniji simbol je dijareja, a tu su i letargija i smanjeni apetit. Stolica je narandžaste nijanse i čak može da sadrži krv ili sluz.

Lečenje

 

Nažalost, konkretnog tretmana nema. Antibiotici su neefikasni protiv ovog virusa, ali mogu da budu korisni u kontrolisanju sekundarnih bakterijskih infekcija. Vakcine, međutim, postoje, ali one nisu preporučljive svim psima.

Video: Zamenik ministra zdravlja pokazao simptome koronavirusa tokom konferencije o koronavirusu

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Чоп

    26. februar 2020 | 00:25

    А ууу,па то је она штенећа болест ткз. штенећак!значи Кинези јели младе керове и болест прешла на човека

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA