• 0
 ≫ 

Ne treba samo štencima ljubav: Ovo udruženje pronalazi novi dom ostarelim kucama

 ≫ 

Zamislite da ste u situaciji da više ne možete da brinete o svom voljenom ljubimcu. Zar ne biste želeli da mu pronađete siguran i topao dom?

  • 0
kuca odmara na verandi Foto: Unsplash

Udruženje ''Oldies Club'', što u prevodu znači „Klub starih”, nalazi se u Ujedinjenom Kraljevstvu, a njihov osnovni cilj jeste da pronađu novi dom starim psima. Štenci su primamljiviji ljudima koji žele da udome psa, pa se zbog toga iskusne kuce zanemaruju, ali i njima su potrebni ljubav i briga. Upravo iz tog razloga se udruženje ''Oldies Club'' bavi isključivo psima koji imaju sedam godina, pa naviše.

Ovo udruženje je osnovano 2005. Otada su uspeli da pronađu novi dom za 951 ostarelu kucu. Sistem funkcioniše tako što ih smeštaju kod hranitelja, kako bi se izvršili svi neophodni veterinarski pregledi, a potom se putem zvanične internet stranice udruženja daje oglas da postoji kuca koja traži novi dom.

Nažalost, vladaju predrasude, pa mnogi veruju da su starije kuce napuštene jer su nevaspitane ili nemoguće za suživot. Veliki postotak njih, u stvari, napušten je zato što njihovi prvobitni vlasnici više nisu u prilici da brinu o njima, zato što su se odselili, razboleli ili, čak, preminuli, objašnjavaju predstavnici ''Oldies Club''-a za UNILAD. Takođe se dešava i da ljudi naprosto shvate da zbog posla više nisu u stanju da pruže adekvatnu negu i pažnju svojim četvoronožnim mezimcima.

- Zamislite da se vaš pas nalazi u hladnom prihvatilištu sa artritisom i vidom koji slabi, i tako mesecima bez prestanka. Zar ne biste želeli da se neko brine o njemu i omogući mu sve udobnosti doma koje ste mu pružili i vi? - glasi natpis na zvaničnom veb-sajtu udruženja.

Stres ubrzava starenje ljubimca

Oni ističu i da se proces starenja kod pasa ubrzava kada se nalaze u stresnom okruženju, kao i da njihove ostarele kosti nisu stvorene za hladne, betonske podove azila i prihvatilišta. Kako bi olakšali potencijalnim udomiteljima, svaka kuca je predstavljena nekom od ponuđenih kategorija, kao što su „Mali i slatki”,  „Veliki i ljupki”, „Mirniji i tiši”, „Dobri sa mačkama”, „Dobri sa decom”, itd.

Iz udruženja navode da je jedna od pogodnosti suživota sa starijom kucom i činjenica da poseduju izgrađeni karakter, što znači da sa njima nema puno iznenađenja.

- Pojedine starije kuce su savršene za porodicu/par koji je aktivan i povremeno van kuće. Ovakvi psi procvetaju u domaćinstvu gde se vode u kraću šetnju tokom nedelje, a u dužu vikendom, dok istovremeno uživaju u tome da dremaju pokraj radijatora kada su njihovi vlasnici odsutni - navodi se na stranici udruženja.

Psi starijeg kova su u većini slučajeva manje problematični od mlađih, koje je potrebno dresirati. Naročito su dobar odabir za ljude koji prvi put imaju psa, ali i za osobe koje znaju da neće biti u stanju da dugi niz godina vode brigu o njima.

- Kada udomite štene, morate da budete sigurni da ćete im pružiti dom za ceo život, što može da traje i više od 18 godina. Isti slučaj je i sa starijim kucama, samo što je vreme koje ćete provesti sa njima znatno kraće - poručuju iz udruženja.

Sve i da sa vama budu tek nekoliko godina, za starije kuce to znači da će provesti ostatak života okruženi ljudima koji ih vole i paze.

Video: Stara labradorka Megi hrče glasnije od mnogih ljudi

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari