• 1
 ≫ 

Finiks sa lupusom ustaje iz pepela: Pas sa teškim deformitetom pronašao utočište i lek

 ≫ 

Njegov izgled dugo je bio misterija za veterinare

  • 1

Psa sa neobičnim izgledom lica lutao je ulicama grada Kolinsvila, kada su ga pronašli zaposleni u lokalnoj službi za zaštitu životinja.

Veliki broj lutalica neće pronaći topli dom, redovan obrok i ljubav čoveka. Napuštene životinje svakodnevno lutaju ulicama pokušavajući da pronađu malo hrane kako bi utolile grad. Malo je onih koji imaju sreće da završe u prihvatilištima. Dok čekaju novog vlasnika, o njima brinu ljudi puni ljubavi prema životinjama. Psi simpatičnog izgleda prvi pronađu dom, a za životinje sa kojima se priroda poigrala to je nekada nemoguća misija.

 

 

 

Pas iz Oklahome po imenu Finiks na prvi pogled razlikuje od svih drugih štenaca u lokalnom prihvatilištu. Njegovo lice izobličeno je usled deformiteta. Zaposleni u azilu kažu da je nekada imao vlasnika, ali se igrom sudbine našao potpuno nezaštićen na ulici.

Spas je pronašao u lokalnom prihvatilištu, a veterinari iz grada Ovasa pružili su mu potrebnu negu.

- Pokušavamo da otkrijemo uzrok deformiteta. Započeli smo laboratorijska ispitivanja koji bi trebalo da utvrde poreklo poremećaja. Higijena psa se redovno održava i uzima lekove za poboljšanje zdravlja i krzna - kažu veterinari.

 

 

 

Stručnjaci nisu bili sigurni da li je deformitet nastao usled bolesti ili je reč o urođenom poremećaju, piše Bored panda.

- Imamo fotografije koje svedoče o napretku bolesti i pogoršanju izgleda Finiskovog lica. Moguće je da postoji bolest koja je izazvala poremećaj. Najvažnije je da sada ne napravimo pogrešan korak. Životinje bez vlasnika i doma izložene su brojnim zdravstvenim rizicima, naročito ukoliko je njihova bolest urođena - navode veterinari.

Posle nekoliko testiranja, utvrđeno je da Finiks ima autoimunu bolest.

- Pas je putovao u Kanzas, gde su ga primili doktori veterine Karen Trejnor i Dejvid Senter. Prvi put su se sreli sa Finiksovim problemom kada je prošlog novembra uzorak kože poslat na biopsiju. Doktor Trejner je patolog, specijalista za oboljenja kože. Mikroskopom je pokušao da utvrdi o čemu je reč.

Potom je Feniks posetio veterinarsku kliniku u Kanzasu. Tamo je upoznao dermatologa Dejvida Sentera. Veterinari zajedničkim naporom pokušavaju da izleče Finiksa, a njegovo stanje se svakodnevno poboljšava. Polako dobija na težini, koža izgleda bolje, a počeo je i da laje. Sve češće trči za loptom i spava u krevetu za pse.

 

 

 

Njegov izraženi osmeh zauvek će ostati, jer su se mišići na glavi opustili. UV svetlost štetno deluje na Finiksovu kožu, pa je prilikom boravka na suncu neophodna krema sa zaštitnim faktorom.

Pas ima retku autoimunu bolest Systemic Lupus Erythematosus. Ne postoje testovi koji je mogu potvrditi, a dijagnoza se postavlja tek kada se isključe sve ostale bolesti. Potpuno izlečenje je nemoguće. Upućujemo zahvalnost svim veterinarima u Ovasu i Kanzasu koji su uložili napor da otkriju Finiksovu bolest - piše u poslednjoj objavi organizacije koja sada brine o psu.

 

 
 
 
View this post on Instagram

Hey guys! We’ve gained a lot of new followers lately, so of course there are tons of questions. I will try to answer most here! Phoenix WAS NOT BURNED, IN A FIRE, OR DOUSED IN CHEMICALS. This is an auto immune disease that went untreated FAR TOO LONG. Like many auto immune diseases, a side affect of it can be an allergy to UV rays. Phoenix was a neglected stray for at least a year before we were made aware of him. That being said, it’s very feasible that he suffered severe “burns” due to sun exposure. His veterinarians are cautious to completely 100% label it Lupus, as this is an incredibly difficult disease to diagnose, however that IS their main suspect. He is in the care of a very talented team of doctors who have completely emotionally bonded with him. He WILL NOT SUFFER. If at any point we feel as though his health is declining or he is in any kind of pain, we will make the necessary decisions at that time. That being said, Phoenix is doing okay. He isn’t necessarily improving right now, he isn’t declining either. Unfortunately his body is at war with itself. We can successfully clear up almost all his skin lesion, just for another one to appear. He is NOT in pain and is one of the happiest dogs any of us have had the pleasure of meeting. He lights up any room he is in, and LOVES to sit and shake for treats 🥰. I hope this answers any questions newcomers may have, and updates all of his loyal supporters!!! We love you, Phe loves you, please continue to share his story and let his strength inspire you in any way🖤🤍🖤 #phoenixthedawg #theriseofphoenix #pitbull #pitbullsofinstagram #rescuedog #rescuedogsA post shared by Phoenix (@phoenixthedawg) on

 

 

Finiks je na lečenju i oporavlja se zahvaljujući trudu zaposlenih u prihvatilištu. Nadaju se da dolazi dan kada će objaviti da je pas spreman za udomljavanje.

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    17. mart 2020. | 22:20

    Psi su divni,a ovaj neobicne lepote ce biti srecan sa plemenitim ljudima kada ga udome...