• 0
 ≫ 

Ako želite da uzgajate Loptaste pitone, trebalo bi da znate ove stvari o njima

 ≫ 

Ova vrsta ne spada u naročito opasne zmije, a na njima se može dobro zaraditi, pa mnogi ljudi odlučuju da ih gaje. Ipak, postoje određena pravila i idealno vreme za njihovo razmnožavanje

  • 0

Ukoliko ste se nekada zapitali kako da uzgajate Loptastog pitona, niste jedini, piše lovetoknow. Mnogi vlasnici ovih neuobičajenih ljubimaca su se, nakon nekog vremena, odlučili na to da kupe još jednog (ili više njih). Ipak, postoje stvari koje morate znati ukoliko želite da uzgajate ove životinje.

Uzgoj Loptastog pitona

Na ovim zmijama može se dosta zaraditi, pa se mnogi odlučuju na to da se bave uzgojem Loptastih pitona. Ipak, ukoliko želite da postanete ozbiljan uzgajivač, potrebno je da se dobro informišete o potrebama ovih zmija i da ih razumete što bolje. Dakle, prvo smislite šta ćete raditi sa bebama pitona kada stignu, pa onda ženku i mužjaka stavite u isti kavez kako biste pokrenuli uzgoj ovih bića.

Kako uzgajati ovu vrstu zmija

Većina uzgajivača Loptastog pitona smatra da je idealno vreme za početak sezone parenja, prvi dan decembra, jer se to u to vreme dešava i u prirodi. Zbog toga proces uzgoja zavisi dosta i od temperature. Zmije u divljini se često pare tokom hladnijih meseci, ali sve se to smatra pripremom. Parenje koje se zaista računa dešava se na proleće, kada temperature porastu.

Sparivanje zmija

Pre nego što počnete da uzgajate ove zmije, budite sigurni da radite sa mužjakom i ženkom, a određivanje polova zmija nije baš lak posao. Ukoliko niste pažljivi, mogli biste da povredite zmiju, pa ako se ne snalazite najbolje, zamolite profesionalca da obavi ovo umesto vas. Dakle, da bi se utvrdio pol zmije, potrebno je izvršiti proces koji se zove sondiranje.

    • Sondiranje se sastoji od guranja sterilne sonde (one koja je odgovarajuće veličine za vašu zmiju) u zmijinu kloaku (zadnji deo creva), prema vrhu repa
    • Korišćenje lubrikanta na bazi vode olakšaće vam ovo i biće prijatnije za zmiju

    • Kada osetite otpor, zaustavite sondu, obeležite prstom koliko duboko je sonda prodrla i izvucite sondu
    • Ako je sonda ušla između sedam i 10 potkožnih ljuski duboko, u pitanju je mužjak
  • Kod ženki će sonda prodreti znatno manje nego kod mužjaka, ulazeći u dubinu samo tri ili četiri potkožne ljuske.

Hladnije temperature daju plodnije ženke

Stanište ženski potrebno je držati hladnijim nego obično na jedan do tri meseca, kako bi postala plodna. Ovo se radi u svrhu toga kako bi oponašalo prirodno stanište na koje je ona navikla.

    • Temperatura vazduha u staništu ne bi trebalo da bude viša od 21 stepen Celzijusa u proseku, noću
    • Temperaturu u toplom delu staništa takođe bi trebalo smanjiti, u proseku na 27 stepeni Celzijusa, naročito noću
    • Tokom dana se temperatura može vratiti normalnom rasponu, ali se noću mora održavati hladnija temperatura
  • Nakon jednog do tri meseca hladnoće, vratite staništu normalnu, noćnu, temperaturu. Ovo će zmiji signalizirati povratak proleća i pripremiće je za proces plodnosti.

Stimulišite mužjaka

Mužjaci Loptastog pitona uglavnom nisu zainteresovani za suprotni pol. Zapravo, najbolji način da stimulišete mužjaka ove vrste za seks, jeste da ga stavite u okruženje sa drugim mužjacima. Kada se muški Loptasti pitoni nađu ovako zajedno, počeće da primećuju jedni druge i da se podižu u skoro vertikalan položaj. Ova promena dosta stimuliše mužjake zmija i odjednom počinju dosta da se interesuju za ženke. Oni će se do te mere zainteresovati za ženke, da će odbijati da jedu tokom sezone parenja.

Piton Foto: Pixabay.com

Upoznajte mužjaka i ženku

Kada je mužjak stimulisan, predstavite ga ženki. Oni će se možda malo sukobiti, ali neka vas to ne brine – to je potpuno normalno i vrlo retko se dešava da se povrede. Omogućite zmijama da se upoznaju, a priroda će odraditi ostalo. Jednom kada se dve zmije smire, normalno će se povezati.

Ne uznemiravajte zmije

Kada se jednom mužjak i ženka povežu, pokušajte da ih ne uznemiravate. Oni često mogu ostati povezani i dva dana, ali mogu prekinuti vezu ukoliko su uplašeni ili prekinuti. Ako se ovo desi, parenje će biti neefikasno. Obično traje najmanje četiri sata kako bi došlo do uspešnog snošaja i sve manje od toga se najčešće pokazalo kao neuspešno.

Kada Loptasti piton položi jaja

Prvi znak da je ženka plodna jeste težina u donjem delu njenog tela. Ovo stanje naziva se gravidnim.

    • Kada se približi vreme rađanja, ženka će, prirodno, postati uznemirena i tražiće mesto na kojem može položiti jaja
    • Kada položi jaja, zmija će se obmotati oko njih
    • Postavite inkubator tako da možete odmah prebaciti jaja iz staništa u njega
    • Kada premeštate jaja, važno je da ih držite pravilno, okrenuta nagore
    • Neki uzgajivači obeležavaju jaja kako bi znali koja je gornja strana, kako bi sprečili slučajno okretanje
  • Da se beba zmije izlegne iz jajeta, biće potrebno otprilike 80 dana.

Briga o ženki nakon porođaja

Nakon što jaja premestite u inkubator, ženku morate ponovo prilagoditi njenom staništu, uklanjajući sve tragove porođaja i miris jaja. Temeljno očistite i operate stanište i operate zmiju blagim sapunom, pre nego što je vratite u stanište. Ukoliko ne uradite ovo, nedostajaće joj da steže jaja i odmah će pokušati da inkubira svoju posudu za vodu ili postelju na kojoj spava. U nekim slučajevima, ona će čak odbijati i da jede.

Dobro razmislite pre nego što počnete da uzgajate Loptaste pitone

Pre nego što počnete da uzgajate ove zmije, uverite se da možete obezbediti dovoljno prostora za bebe i da imate dovoljno prostora za staništa kako biste ih čuvali i brinuli se o njima. Ukoliko ne možete obezbediti adekvatne domove za zmije koje planirate da proizvodite, nema ih smisla uzgajati.

Video: Sablasni krici koze koju je lomio piton digli celo selo na noge! Evo ko je pobedio

(B. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari