• 0
 ≫ 

Ako vaša maca stalno boravi u stanu, postoji nekoliko načina da je učinite srećnom

 ≫ 

Učinite im život zanimljivim i dinamičnim i držite ih podalje od iskušenja, kao što je otvoren prozor kroz koji mogu da iskoče

  • 0
mačka, cat Pixabay.com

Bez obzira na to da li se većinu vremena ponašaju kao anđeli, mačkama je potrebno da istražuju i budu stimulisane kako bi bile srećne. One koje se kreću van kuće, odnosno, stana su često zadovoljnije, jer mogu da uživaju u istraživanju širokih prostranstava pred sobom. Ukoliko vaša maca stanuje u zatvorenom prostoru, moraćete da osmislite domišljate načine da je učinite srećnom, a mi smo vam pripremili nekoliko saveta koji mogu biti od pomoći, piše Cats on Catnip.

Mačke koje nisu iskusile svet izvan vrata svog doma imaju slabiji poriv da lutaju. Svaka maca može da bude srećna unutar zatvorenog prostora. Sve što bi trebalo da uradite jeste da im učinite život zanimljivim i da ih držite podalje od iskušenja, kao što je otvoren prozor kroz koji mogu da iskoče.

Nešto najbolje što možete da učinite za svoju mačku jeste da provodite vreme sa njom, naročito ako nemate drugih ljubimaca. Iako vam se maca možda čini kao samotnjak, ona, u stvari, zavisi od vas kada su u pitanju zabava, podrška i drugarstvo. Izdvojte vreme da se igrate sa svojim ljubimcem, da ga češljate ili jednostavno sedite pored njega kako bi mu dali znak da može da računa na vas.

Lični prostor

Vaša maca neće uvek biti raspoložena da deli krevet sa vama. Važno je da postoji odvojen prostor u domu namenjen isključivo njima, gde će se osećati bezbedno i samostalno. Neka to bude prostor gde maca može da se opušta i gde joj niko neće smetati.

Mačke čiji dom je čist i odiše sigurnošću biće srećne, ali nemojte im zamerati ako pokušaju da izađu napolje, jer to im je u prirodi. Stavite im ogrlicu ili ugradite čip tako da mogu da vam budu vraćene ako se izgube.

Svež vazduh ponekad nije na odmet

Ako živite u okruženju gde se osećate dovoljno bezbedno, možete da pokušate da izdresirate svoju macu na šetnju uz am i povodac. Istovremeno ćete pružiti priliku maci da istražuje dok provodite kvalitetno vreme zajedno.

mačka, kandže Pixabay.com

Ako ste u mogućnosti, ogradite terasu stana ili trem kuće zaštitnom mrežicom koja će sprečiti macu da odluta i pružiti joj priliku da uživa u sunčanju i svežem vazduha. Dozvolite maci da ostane u ograđenom prostoru koliko god joj prija. Tako ni njoj neće biti dosadno, a i vi ćete imati slobodu da se bavite drugim stvarima.

Dobra ideja su i mrežice na prozorima, odnosno komarnici. Maca onda može da uživa u povetarcu sedeći pokraj prozora, a vi ne morate da brinete da će iskočiti.

Igračke svuda

Ispunite dom igračkama za mačku, kao što su miševi mamci, loptice, štap sa perjem, kartonske kutije, tunel za provlačenje i slično. Probajte da naizmenično sklanjate par igračaka, pa im ih vratite kasnije, jer će im se onda uvek činiti da ima novih stvari, što će zaokupiti njihovu radoznalost.

Stavite nešto poslastica u kartonsko pakovanje nekog proizvoda i napravite proreze. Maca će pokušavati da ih se domogne igrajući se kartonskom ambalažom. Izvrsan izvor zabave su i penjalice, a možete i da postavite police i nameštaj tako da maca ima gde da se penje.

Čist dom, duga ljubav

Mace koje ne napuštaju zatvoren prostor vrlo lako mogu da se ugoje i ulenje. Podstičite ih da budu aktivne ili im stavite suvu hranu negde gde će biti prinuđene da se popnu.

Pored ljubavi, zabave i igračaka, jako je važno da vaš dom bude sigurna i čista sredina. Uklonite ono što može da bude opasno po dobrobit mačke ili joj ograničete pristup toj prostoriji. Na primer, mnoge sobne biljke su otrovne po mačke, pa ih zamenite valerijanom ili mačjom travom. Izbegavajte biljke poput amarilisa, aloe, većine ljiljana, hrizanteme, lukovice tulipana ili tise.

Redovno im čistite kadicu sa posipom. Učinite im život dinamičnim i ponekad ih iznenadite, na primer, novom činijom za vodu.

(N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari