• 2
 ≫ 

Hiljade pasa naseljava "Zemlju Lutalica": U ovom utočištu svaki poseduje svoje ime i pravo na život

 ≫ 

Komšije se bore protiv njih i podmeću psima zatrovano meso. Ipak, oni ne odustaju od svog plemenitog poziva

  • 2
Pas lutalica Foto: Pixabay

Skrivena u džunglama Kostarike, nedaleko od prestonice San Hose, nalazi se "Zemlja Lutalica", imanje pretvoreno u utočište za napuštene pse. Trenutno tamo obitava više od hiljadu pasa. Mnogi od njih su bili i zlostavljani, mada je većina izbačena na ulicu, kako otkriva Lija, jedna od predanih aktivistkinja zaposlenih u utočištu.

- Puno njih su udomili ljudi koji onda nisu znali šta će sa njima, pa su ih napustili. Ako mene pitate, ovi psi i dalje zaslužuju krov nad glavom i pune stomake. Bez obzira na to koliko je neki pas džangrizav, ovde će dobiti pažnju i neće biti bezimen - objašnjava Lija za VICE.

Raznih su rasa i karaktera, ali svaki od njih ima svoje ime. Često iskopavaju rupe po imanju, pa Lija ističe da uvek moraju da gledaju gde idu, jer vrlo lako mogu da nagaze na nekoga. Dnevno je potrebno 30 vreća hrane teške po 30 kg da bi se kuce nahranile, što košta blizu 535 evra, ne računajući troškove veterinara i medicinske nege.

„Zemlja Lutalica” je prostran posed sa osam izvora. Nažalost, ne prepoznaju svi plemenitost u radu ovog utočišta. Njihove komšije pokušavaju da ih oteraju već neko vreme. U poslednje vreme su sve gori, kako otkriva Lija, pa su počeli da bacaju otrovane komade mesa preko ograde. Već 11 pasa je stradalo nakon što su pojeli podmetnuti otrov.

Zakoni koji se tiču dobrobiti i prava životinja u ovoj centralnoameričkoj zemlji još su nazadni. Uprkos neprestanom trudu da se donesu mere koje će zaštiti pse od zlostavljanja, konkretnih koraka ka tome nije bilo.

- Nedostaje obrazovanja na ovu temu. Uspavljivanje nije rešenje za prekomeran broj pasa lutalica. Zahvaljujući radu ovog utočišta, nekima smo, u najmanju ruku, uspeli i da promenimo život. Ponekad ih pronađemo kada je za njih već kasno. Provedu ovde nekoliko nedelja, pa uginu. Ali barem uginu, a da im se zna ime - kaže Lija. Ona poručuje da će „Zemlja Lutalica” opstati dokle god se nešto ne promeni u okrutnom načinu ophođenja prema napuštenim psima u Kostarici.

Video: Na pse sakrivene u ruševinama iz borbenih vozila bacaju konopce- a cilj je plemenit

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ujak

    17. mart 2020. | 12:43

    Šta su im ti psi uradili pa moraju da ga truju.. Sramota da vas bude....